Το νέο νούμερο που αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών παγκοσμίως
Μεγάλος αριθμός ανθρώπων επηρεάζονται από τη υπογονιμότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Περίπου το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού – δηλαδή περίπου 1 στους 6 παγκοσμίως -έρχονται αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα, δείχνοντας την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση σε προσιτή, υψηλής ποιότητας θεραπείες γονιμότητας για όσους έχουν ανάγκη.
Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα για τις χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για την υγεία παγκοσμίως.
Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις
«Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια: η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις», δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Το τεράστιο ποσοστό των ατόμων που επηρεάζονται δείχνουν την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στις θεραπείες γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι αυτό το ζήτημα δεν παραγκωνίζεται πλέον στην έρευνα και την πολιτική για την υγεία, έτσι ώστε ασφαλείς, αποτελεσματικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι για την επίτευξη της τεκνοποίησης να είναι διαθέσιμοι για όσους το αναζητούν και χρειάζονται βοήθεια για να κατακτήσουν αυτόν τον στόχο.
Ποιοι πλήττονται περισσότερο οικονομικά
Επί του παρόντος, στις περισσότερες χώρες οι θεραπείες γονιμότητας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη των ατόμων που πλήττονται από υπογονιμότητα –με αποτέλεσμα καταστροφικό οικονομικό κόστος. Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για θεραπείες υπογονιμότητας σε σύγκριση με τους ανθρώπους στις πλουσιότερες χώρες. Το υψηλό κόστος συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες υπογονιμότητας ή, εναλλακτικά, μπορεί να τους ωθήσει στη φτώχεια ως συνέπεια της αναζήτησης θεραπείας.
Ο Δρ. Pascale Allotey, Διευθυντής Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας στον ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Προγράμματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Ερευνητικής Κατάρτισης στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή (HRP) των Ηνωμένων Εθνών, σχολίασε τα εξής: «Η καλύτερη πολιτική και η δημόσια χρηματοδότηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση στις θεραπείες υπογονιμότητας και να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά».
Παρόλο πάντως που η νέα έκθεση αποκαλύπτει πειστικά στοιχεία για τον υψηλό παγκόσμιο επιπολασμό της υπογονιμότητας, υπογραμμίζει μια επίμονη έλλειψη δεδομένων σε πολλές χώρες. Ένα άμεσο αίτημα είναι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εθνικών δεδομένων σχετικά με την υπογονιμότητα ανά ηλικία και αιτία, ώστε να διευκολυνθεί η ποσοτικοποίηση της υπογονιμότητας, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι έχουν περισσότερο ανάγκη από αντίστοιχες θεραπείες.