Οι άνδρες με κατάθλιψη έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά και οι γυναίκες με κατάθλιψη έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Στη Φινλανδική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν στη Φινλανδία μεταξύ 1960 και 1980, εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ της διαγνωσμένης κατάθλιψης και της πιθανότητας τεκνοποίησης στους άνδρες και τις γυναίκες: «Ένα από τα κύρια αποτελέσματα ήταν ότι η κατάθλιψη συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών και μικρότερο αριθμό αποκτηθέντων παιδιών και για τα δυο φύλα».
Ακόμα και άνδρες με ήπια κατάθλιψη έχουν μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παιδιά
Μια σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι ακόμα και άνδρες με ήπια κατάθλιψη είχαν μικρότερη πιθανότητα τεκνοποίησης, ενώ για τις γυναίκες αυτό ίσχυε μόνο στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης.
Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης
Η μελέτη εξέτασε περαιτέρω εάν υπήρχαν οποιοιδήποτε άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της πιθανότητας απόκτησης παιδιών.
Μεταξύ ανδρών και γυναικών με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάθλιψη σχετιζόταν με χαμηλότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών και λιγότερων παιδιών. Όσον αφορά, όμως, τους συμμετέχοντες με βασική εκπαίδευση, δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις για τους άνδρες. Στις γυναίκες, όμως, με βασική εκπαίδευση η κατάθλιψη σχετιζόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών.
Η έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας
«Τα ευρήματα έχουν τεράστια σημασία, αφού υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα τεκνοποίησης, γι’ αυτό η έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Kateryna Golovina από το Κολέγιο του Ελσίνκι.
«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δίνουν ένα ακόμη κίνητρο για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους νέους» δήλωσε ο καθηγητής Μάρκο Ελοβαϊνιο από την Ιατρική Σχολή του Ελσίνκι.
Καλό είναι επίσης να μελετηθούν σε βάθος οι πιθανές επιδράσεις της κατάθλιψης στα παιδιά των γονιών με κατάθλιψη.