fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Ποια φάρμακα επιτρέπονται πριν τη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη για τις γυναίκες με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και πού μπορείτε να ενημερωθούν καλύτερα σχετικά με αυτά;  

Συχνά η ασφάλεια των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία είναι αβέβαιη για τους ασθενείς με αυτονάνοσα ρευματικά νοσήματα, επειδή τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από αναφορές μεμονωμένων περιπτώσεων και όχι από τυχαιοποιημένες μελέτες. Ως αποτέλεσμα, η κατάλληλη διαχείριση του αυτοάνοσου ρευματικού νοσήματος  και η κοινή λήψη αποφάσεων είναι πρόκληση για τους γιατρούς και τις ασθενείς. 

Οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα όμως, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα της φαρμακευτικής αγωγής της ρευματοπάθειας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σε συνεργασία με τον θεράποντα ρευματολόγο.  

Για αυτό το λόγο η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα έχει αναπτύξει το project «ΜΑΘΑΙΝΩ – ΕΝΕΡΓΩ – ΕΛΠΙΖΩ – ΓΕΝΝΩ»   το οποίο συμπεριλαμβάνεται ως microsite  στην ιστοσελίδα της www.arthritis.org.gr   

Στην microsite μπορούν οι ενδιαφερόμενες να λάβουν πληροφορίες για οποιαδήποτε θέμα σχετίζεται με την εγκυμοσύνη σε σχέση με τα αυτονάνοσα ρευματικά νοσήματα.   

Η χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη, τόνισε η κα Πελαγία Κατσιμπρή, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μονάδα Ρευματολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας Π.Γ.Ν Αττικόν. Κι αυτό γιατί η απουσία ελέγχου της συστηματικής φλεγμονώδους νόσου συνδέεται με κακή έκβαση της εγκυμοσύνης, ενώ συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν έξαρση των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων μετά τον τοκετό»  

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία τονίστηκαν από την κυρία Κατσιμπρή και τους άλλους συμμετέχοντες στο webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Viatris ήταν ότι:  

Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες που διαγνώστηκε με αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα πριν από την αναπαραγωγική ηλικία αντιμετώπισε προβλήματα γονιμότητας. 

 

Τι συνιστούν οι διεθνείς οδηγίες σχετικά με τα φάρμακα 

Οι διεθνείς οδηγίες, σύμφωνα με την κα Κατσιμπρή, συνιστούν την αντικατάσταση φαρμάκων που δεν είναι συμβατά με την εγκυμοσύνη με φάρμακα συμβατά πριν από τη σύλληψη, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του ελέγχου της νόσου από το νέο φάρμακο. Συνιστάται η χρήση της ελάχιστης αποτελεσματικής δόσης φαρμάκων για τη διατήρηση του ελέγχου της μητρικής νόσου, ενώ πρέπει να γίνεται διακοπή των βιολογικών DMARD κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο έξαρσης της νόσου και επανέναρξη μετά τον τοκετό.  

Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβουλευτική πριν από την σύλληψη από τους ειδικούς γιατρούς για την βελτιστοποίηση του ελέγχου του ρευματικού νοσήματος πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης.