fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Είναι αλήθεια ότι κάποια ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας ή εξωσωματική προκειμένου να τεκνοποιήσουν, θέλουν να το κρατήσουν μυστικό -ακόμα και από τους εργοδότες τους- επειδή αφορά την ιδιωτικότητά τους και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Υπάρχουν, όμως, και ζευγάρια που στην πραγματικότητα θα ήθελαν έχουν αυτή την υποστήριξη και βοήθεια από τους εργοδότες τους κατά τη στρεσογόνα αυτή περίοδο της ζωής τους. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργοδότες θα έπρεπε να υποστηρίζουν οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού τους που υποβάλλεται σε θεραπεία γονιμότητας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να έχουν λιγότερο άγχος και να είναι περισσότερο παραγωγικοί στην εργασία τους και με λιγότερο άγχος σχετικά με τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγή που ακολουθούν.  

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές από πολλές γυναίκες από χώρες τις Δύσης ότι απολύθηκαν επειδή ανακαλύφθηκε ότι υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.Η ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας είναι επομένως κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα αυξάνονται και το ίδιο και η υπογεννητικότητα.  

 

Τι πάει να αλλάξει στη Μ. Βρετανία  

Το να επιτραπεί στους εργαζόμενους να πάρουν άδεια από την εργασίατους για να παρευρεθούν σε ραντεβού γονιμότητας είναι απαραίτητο, αναφέρει η Nickie Aiken βουλευτής τωνΣυντηρητικών στη Μ. Βρετανία, καθώς εξετάζεται προτεινόμενη νομοθεσία που στοχεύει στη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων που θα πρέπει να έχουν τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης». 

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει γενικός κανόνας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να υποστηρίζουν οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού τους που υποβάλλεται σε θεραπεία γονιμότητας». 

Και πρόσθεσε: «Αυτό που ελπίζω ότι θα κάνει αυτό τονομοσχέδιοείναι να παρέχει στις γυναίκες και στους άνδρες την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μπορούν να πάνε στον εργοδότη τους, να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν μαζί του, ώστε να έχουν την βοήθεια που χρειάζονται για να πετύχουν τον στόχο της δημιουργίας οικογένειας, χωρίς να υπάρχει μείωση στην παραγωγικότητά τους στην εργασία.  

Η Aiken αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχει κατακλυστεί από την θερμή ανταπόκριση στο νομοσχέδιό της από γυναίκες και άνδρες σε όλη τη χώρα, καθώς και από οργανισμούς και κλινικές. 

 

Η χώρα που έχει κάνει την αρχή 

Η Μάλτα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει πρόσφατα νομοθετήσει 100 ώρες άδεια μετ’ αποδοχών – 60 ώρες για τη γυναίκα, 40 για τον σύντροφο εφόσον ανήκουν στην ομάδα ζευγαριών που υποβάλλονται σε κάποια θεραπεία γονιμότητας.