fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Είναι γνωστό ότι οι εγκυμοσύνες που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης και τοκετού, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται με τη θεραπεία γονιμότητας ή τα αίτια που συνδέονται με την υπογονιμότητα σε αυτά τα άτομα. 

Ομοίως, δεν είναι σαφές αν αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα παιδιά που συλλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο όταν στο μέλλον τεκνοποιήσουν και αυτά με τη σειρά τους. 

Μια μακροχρόνια μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικόBMJ Medicine έρχεται για να αποκαλύψει νέες πληροφορίες σχετικά με αυτό. 

 

Σε ποια χώρα διεξήχθη η έρευνα 

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα αυτό, οι ερευνητές βασίστηκαν στο αναπαραγωγικό ιστορικό περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Νορβηγών που γεννήθηκαν μεταξύ 1984 και 2002 και είχαν τουλάχιστον μια εγκυμοσύνη που καταχωρήθηκε στο Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων της Νορβηγίας μέχρι το τέλος του 2021. 

Μεταξύ 1.092.151 ατόμων που γεννήθηκαν στη Νορβηγία από το 1984 έως το 2002, περίπου 180.652 γυναίκες καταγράφηκαν τουλάχιστον μία φορά ως μητέρες και 137.530 ως πατέρες. 

Από τους 4763 που είχαν συλληφθεί με εξωσωματική, 399 άνδρες και 553 γυναίκες είχαν τουλάχιστον μία καταγεγραμμένη εγκυμοσύνη. 

Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε ότι τα άτομα που συνελήφθησαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο μαιευτικών ή περιγεννητικών επιπλοκών όταν έγιναν οι ίδιοι γονείς.  

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης 

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της εν λόγω μελέτης ήταν ότι οι πιθανότητες να αποκτήσει αυτή η ομάδα αγόρι ήταν επίσης 21% χαμηλότερες. 

Οι επικεφαλής της έρευνες επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.   

Παρόλα αυτά, τα πρώιμα αυτά αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τον αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νεαρών ενηλίκων που συνελήφθησαν από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς εισέρχονται στα αναπαραγωγικά τους χρόνια.