fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

H σύσταση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τον εμβολιασμό με την 3η δόση των γυναικών που υποβάλλονται ή θα υποβληθούν σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι η εξής:  

Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει οπωσδήποτε να θωρακιστούν έναντι του κινδύνου της λοίμωξης από κορωνοϊό, καθώς αν μολυνθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, με τις επιπλοκές να αφορούν τόσο τις ίδιες τις έγκυες όσο και τα έμβρυα.  

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) τοποθετήθηκε εξαρχής από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάιο, με τη νέα σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου, για την ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης του εμβολιασμού με τις πρώτες δύο δόσεις των mRNA εμβολίων κατά του Covid-19, για όλες τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν ή ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως άλλωστε ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.  

Επίσης με νέα σύσταση, στις αρχές Δεκέμβρη, η ΕΑΙΥΑ τοποθετήθηκε και σχετικά με την διενέργεια της αναμνηστικής δόσης, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που επιθυμούν ή υποβάλλονται στις τεχνικές της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να εμβολιαστούν με την 3η δόση.  

Σύμφωνα με τη σύσταση που εξέδωσε η ΕΑΙΥΑ την 1η Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους λαμβάνοντας και πάλι υπόψιν το ιατρικό τους ιστορικό και την ενημέρωσή τους από τους θεράποντες ιατρούς.  

Η αναμενόμενη επέλαση του νέου στελέχους Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα σαρώσει σαν «καταιγίδα» τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την έγκαιρη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η 3η δόση αποκαθιστά την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι του νέου στελέχους αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.  

Επομένως τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή και αναγκαία και στην εγκυμοσύνη.  

 

Δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας τα εμβόλια 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΙΥΑ, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και επισκέπτης καθηγητής Μαιευτικής και Ιατρικής Εμβρύου του Πανεπιστημίου Saint George Λονδίνου, Νικόλαος Βραχνής, οι μέχρι τώρα μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά του Covid-19, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα τα ευρήματα αποσαφηνίζουν επίσης ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας, αντιθέτως ενθαρρύνουν τα ζευγάρια που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία ή βρίσκονται ήδη σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να εμβολιαστούν και οι δύο.  

 

Η αναμνηστική δόση συστήνεται για τα ζευγάρια και τους δότες 

Οι συστάσεις των διεθνών επιστημονικών εταιρειών επεκτείνονται και στην αναμνηστική δόση των εμβολίων, όπως ακριβώς ισχύουν και για τις προγενέστερες δόσεις. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει: 

Τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, προτείνεται να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Λόγω του μεγαλύτερου πλήθους των μελετών που έχουν ήδη δημοσιευτεί οι οποίες εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την χρήση των εμβολίων mRNA, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να επιλέξουν για τον εμβολιασμό τους εμβόλιο mRNA τεχνολογίας (εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech). 

Τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό τους κατά του COVID-19, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να λάβουν την αναμνηστική δόση του ίδιου mRNA εμβολίου (εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech) σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του τότε εμβολιασμού τους.  

 

Πόσες μέρες πρέπει να απέχει ο εμβολιασμός από την εξωσωματική 

Στην περίπτωση αναμνηστικής δόσης, επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να απέχει χρονικά 5-7 ημέρες από επεμβατικές τεχνικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η ωοληψία, προκειμένου τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό να μην αποδοθούν σε πιθανές επιπλοκές της τεχνικής. Εάν συντρέχει σοβαρός λόγος από το ιστορικό του υποβοηθούμενου προσώπου ή εάν το υποβοηθούμενο πρόσωπο είχε εμφανίσει συμπτώματα με τις προγενέστερες δόσεις, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει και να αποφασίσει εάν η αναμνηστική δόση πρέπει να προηγηθεί χρονικά (και πάλι 5-7 ημέρες) της ημερομηνίας έναρξης των ορμονικών σκευασμάτων για τη διέγερση των ωοθηκών, προκειμένου να εκδηλωθούν και να ελεγχθούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες προ της χορήγησης των εν λόγω σκευασμάτων.  

Η σύσταση για τους δότες σπέρματος ή ωαρίων που θα εμβολιαστούν κατά της CΟVID-19 με την αναμνηστική δόση παραμένει η ίδια, δηλαδή να απέχουν 5-7 ημέρες από την χορήγηση του γενετικού τους υλικού ή εφόσον εκδηλώσουν συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να απέχουν από τη χορήγηση γενετικού τους υλικού μέχρι 5-7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων τους. 

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια για τεκνοποίηση με φυσικό τρόπο ή μέσω των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αποτελεί αιτία εξαιρέσεως των ατόμων αυτών από τον εμβολιασμό. Αντιθέτως, προτείνεται ο πλήρης εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση για προστασία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της νόσου από Covid-19.  

H παρούσα σύσταση μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα που θα προκύψουν.