fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν 

Οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, στο Κεντάκι  

Η ωχρινική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας είναι η χρονική περίοδος από την ωορρηξία έως την έναρξη της επόμενης περιόδου όταν οι ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, εκκρίνονται από την ωοθήκη.  

Αυτές οι ορμόνες διατηρούν το πάχος του ενδομητρίου για να προετοιμάσουν τη μήτρα για την εμφύτευση ενός εμβρύου. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, το αλκοόλ φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την έκκρισή αυτών των φιλικών για την επίτευξη εγκυμοσύνης ορμονών.  

 

Πόσο αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα  

Στη μελέτη συμμετείχαν 413 γυναίκες που κατέγραψαν την ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια 19 μηνών.  

Ένα ποτό αλκοόλ ταξινομήθηκε ως 335 ml μπύρας (ένα μπουκάλι) ή 148 ml κρασιού (ένα μεσαίο ποτήρι) ή 44 ml οινοπνευματωδών ποτών (μια διπλή δόση).  

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μέτρια κατανάλωση», είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας μιας γυναίκας να συλλάβει κατά 44%. Ενώ, αν η γυναίκα είχε πιει έξι ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα κατά την οποία υποτίθεται ότι είχε ωορρηξία, η πιθανότητα να μείνει έγκυος μειώθηκε κατά 61%.   

Επιπλέον, κάθε ημέρα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ που ισοδυναμεί με κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια των ωχρινικών φάσεων, οδήγησε σε περαιτέρω μείωση κατά 19% στην πιθανότητα σύλληψης.  

 

Πώς εξηγείται αυτή η συσχέτιση  

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, επί του παρόντος δεν έχει εξετάσει τους μηχανισμούς με τους οποίους το αλκοόλ επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ωορρηξία των γυναικών. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών στο γυναικείο οργανισμό που είναι φιλικά για την σύλληψη, όμως δεν το έχουν εξακριβώσει με συγκεκριμένες ορμονικές μετρήσεις.  

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση του αλκοόλ στη γονιμότητα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου», δήλωσε η Δρ Kira Taylor, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.  

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνεύματος από γυναίκες σε σχέση με την ικανότητα σύλληψης είχαν υποδείξει μια αρνητική συσχέτιση, αλλά δεν είχαν ακόμη δημιουργήσει μια σημαντική στατιστική σχέση, όπως στις περιπτώσεις όπου είχαν εξεταστεί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η ηλικία.  

Παρόλα αυτά, η σύσταση για αποφυγή του αλκοόλ στις γυναίκες που έχουν στόχο την εγκυμοσύνη ή υπόκεινται σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σίγουρα χρήσιμη.