fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι άνδρες με φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν είναι πιθανό να είναι άτεκνοι ή να έχουν λιγότερα παιδιά σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στοAnnals of the Rheumatic Diseases. Αντίθετα, νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τελικά μπορεί να αποκτούν ελαφρώς περισσότερα παιδιά από τους υγιείς άνδρες. 

 

Τι ισχύει για τις γυναίκες με φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων; 

Οι αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνονται στη Δύση, ενώ κάποιες μελέτες έχουν εντοπίσει μειωμένη γονιμότητα σε γυναίκες με φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων. Αλλά μόνο λίγες μελέτες που εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα των ανδρών έχουν πραγματοποιηθεί, εξηγούν οι ερευνητές. 

Μέχρι στιγμής, άγνωστοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου και τη θεραπεία της θεωρητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. 

 

Ελαφρώς περισσότερα παιδιά αποκτούν οι άνδρες με φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων 

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά το ζήτημα, οι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας διεξήγαγαν μελέτη στη Νορβηγία στην οποία συμμετείχαν 10.865 Νορβηγοί άνδρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα (37%), ψωριασική αρθρίτιδα (33%) και σπονδυλαρθρίτιδα (30%). Κάθε ένας από αυτούς αντιστοιχίστηκε με 5 υγιείς άνδρες (54.325 άτομα) από τον γενικό πληθυσμό. 

Ο μέσος αριθμός παιδιών που απέκτησε κάθε ασθενής ήταν 1,8 σε σύγκριση με 1,7 στην ομάδα σύγκρισης και περίπου 1 στους 5 ασθενείς ήταν άτεκνος σε σύγκριση με περισσότερους από 1 στους 4 στην ομάδα σύγκρισης. 

Αυτές οι διαφορές ήταν σταθερές με την πάροδο του χρόνου, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά στον αριθμό των παιδιών ήταν αριθμητικά υψηλότερη για εκείνους που διαγνώστηκαν μετά το 2000. Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης τον χαμηλότερο κίνδυνο ατεκνίας: 22% έναντι 28%, πράγμα που προφανώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σχετίζεται με την καλύτερη ρύθμιση των νοσημάτων από τις νέες θεραπείες. 

 

Τι τονίζουν οι επικεφαλής της έρευνας 

Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της έρευνας: «Οι άνδρες ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων μπορούν να καθησυχαστούν ότι δεν αναμένεται εξασθένιση της γονιμότητας από τη χρήση θεραπειών για τη ρύθμιση του νοσήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν κι άλλες μελέτες για να προσφέρουν πιο στοχευμένες πληροφορίες σε αυτούς τους ασθενείς. 

Και προσθέτουν: «Το εύρημα για λιγότερη ατεκνία και υψηλότερο αριθμό παιδιών ανά άνδρα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων είναι νέο και οδηγεί σε αισιόδοξα συμπεράσματα σχετικά με τη γονιμότητα αυτών των ασθενών και την χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων για τη θεραπεία τους. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω με νέες μελέτες.