fbpx
Επιλογή Σελίδας

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου

 

Αν και ζούμε σε μια από τις πιο σεξουαλικά απελευθερωμένες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, είναι γεγονός ότι παρατηρείται κατακόρυφη πτώση των ερωτικών επαφών στις δυτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες. Πού οφείλεται αυτό;

Οικονομική κρίση, πανδημία, εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα η επικαιρότητα, φαίνεται ότι έχουν αρνητική επίδραση στην ερωτική επιθυμία, με αποτέλεσμα ένα 37% των νέων ανδρών στη χώρα μας, ηλικίας 18-25 ετών, να δηλώνει ότι απέχει εβδομαδιαίως από τη σεξουαλική πράξη, ενώ στους μεγαλύτερους τα πράγματα δείχνουν σημαντικά καλύτερα με τους άνδρες 50 – 70 ετών να απέχουν σε ποσοστό μόλις 15%! Τα ποσοστά αυτά προέρχονται από πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και αφορούν δείγμα 2.000 ανδρών και σε σύγκριση με περασμένες δεκαετίες δείχνουν την πτωτική πορεία της σεξουαλικής ζωής των νέων αντρών.

Το πρόβλημα, όμως, φαίνεται να αφορά γενικότερα τις δυτικές κοινωνίες, καθώς σχεδόν 1 στους 3 άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρει μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Μεταξύ των ετών 2000-2002 και 2016-2018, η σεξουαλική αδράνεια κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκε από 19% σχεδόν στο 31% στους άνδρες από 18-24 ετών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Δρ. Pete Ueda, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης. Για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η σεξουαλική αδράνεια έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση από 15% σε 19% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι άγαμοι, άνεργοι και χαμηλού εισοδήματος άνδρες φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό να μην έχουν κάνει σεξ τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με τους έγγαμους, εργαζόμενους και υψηλότερου εισοδήματος.

 

«Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, είτε αυτές είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, είτε οι εφαρμογές, όπως το Tinder και το Grindr, έχει ανοίξει νέες προοπτικές και δυνατότητες. Καθώς η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1970 ωρίμασε, οι κοινωνικές συμβάσεις άλλαξαν, οδηγώντας στην αυξημένη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, των διαζυγίων, του προγαμιαίου σεξ και των εναλλακτικών μορφών ερωτικών σχέσεων, όπως ο πολυερωτισμός και η ανταλλαγή συντρόφων.

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και η μείωση αυτή είναι περισσότερο ορατή μεταξύ των νεότερων και κυρίως των ανδρών.

Η τάση αυτή φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές γνωριμιών, παρά με την ηθική, τον φόβο εγκυμοσύνης ή την εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία», επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

 

«Φαίνεται ότι στις Η.Π.Α., αλλά και αλλού στον Δυτικό κόσμο, είναι δυσκολότερο για ένα τμήμα του πληθυσμού να καθιερώσει τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία, την αγορά εργασίας και ίσως και στην ερωτική “αγορά”», αναφέρει ο Ueda στο Healthline.

Η μελέτη επίσης ανέδειξε ότι ακόμα και όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές, είχαν σπανιότερα από ότι παλιά.

«Αν και η μέση σεξουαλική συχνότητα των σεξουαλικά δραστήριων μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις τους, η σεξουαλική αδράνεια μπορεί να μας δείχνει την απουσία ερωτικών σχέσεων με πολύ διαφορετικές και ουσιαστικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία» συνεχίζει ο Ueda.

Τα αποτελέσματα αντλήθηκαν από τις απαντήσεις 4.291 ανδρών και 5.213 γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ”U.S. General Social Survey” μεταξύ των ετών 2000 και 2018.

 

Καθυστερημένη ενηλικίωση και αναβολή τεκνοποίησης

Σε σχολιασμό που συνόδευε τα αποτελέσματα της έρευνας η Jean M. Twenge, PhD, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο San Diego State University, ανέφερε ότι παρόμοιες τάσεις έχουν ανιχνευθεί σε έρευνες που έχουν γίνει στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνοντας ότι το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στις Η.Π.Α.

Η Twenge λέει πως το ότι οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ μπορεί να δείχνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο πλέον για να περάσουν στην ενηλικίωση.

«Αυτό περιλαμβάνει την αναβολή όχι μόνο της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά και του φλερτ, της συγκατοίκησης, της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Παρόλα αυτά, αυτές οι αναπαραγωγικές τάσεις δεν συμβαίνουν απομονωμένα, καθώς αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτισμικής τάσης προς την καθυστερημένη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, οι έφηβοι στην δεκαετία του 2010 ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να οδηγούν, να πίνουν αλκοόλ, να βγαίνουν χωρίς τους γονείς τους και να δουλεύουν σε σχέση με τους εφήβους περασμένων δεκαετιών» σημειώνει η Twenge.

«Δεν είναι μόνο οι νέοι άνδρες που κάνουν λιγότερο σεξ, αλλά και οι νέες γυναίκες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά» λέει ο Jeffrey Jensen Arnett, PhD, Καθηγητής στο Clark University της Μασαχουσέτης και εισηγητής της θεωρίας της «αναδυόμενης ενηλικίωσης» (emerging adulthood) – η οποία ορίζεται από το τέλος της εφηβείας μέχρι την έναρξη ανάληψης ενήλικων υποχρεώσεων, όπως σταθερή εργασία, γάμος και τεκνοποίηση.

«Το φαινόμενο αποτελεί συνέχεια μιας γενικότερης τάσης προς λιγότερο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ήδη από την δεκαετία του 1990, και περιλαμβάνει όχι μόνο το σεξ, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ, την επικίνδυνη οδήγηση και την εγκληματική δραστηριότητα» επισημαίνει ο Dr. Arnett.

 

Ψηφιακοί περισπασμοί

Η Twenge προσθέτει ότι το πορνό μάλλον δεν είναι το πρόβλημα, καθώς η βιβλιογραφία δείχνει πως οι «καταναλωτές» πορνό είναι συνήθως περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί.

Είναι πιθανότερο οι ατελείωτες επιλογές διασκέδασης που προσφέρονται από το Διαδίκτυο και γενικά τα ψηφιακά μέσα, να αποσπούν τους νέους από τη δημιουργία αληθινών σχέσεων.

«Αν και οι ιστοσελίδες και τα social media υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουν ευκολότερη την εύρεση σεξουαλικών συντρόφων, είναι αλήθεια πως ο χρόνος που σπαταλιέται online έχει πάρει την θέση του χρόνου που αφιερωνόταν στην διαπροσωπική αλληλεπίδραση» σημειώνει η Twenge. «Μεταξύ της 24ωρης διαθεσιμότητας της διασκέδασης και του πειρασμού των social media, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί πλέον να μην είναι τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε. Για να το πούμε απλά, τώρα υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές για να περάσει κανείς το βράδυ του και λιγότερες ευκαιρίες για την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας, αν και οι δυο σύντροφοι είναι κολλημένοι στα social media, τα video games ή την παρακολούθηση σειρών».

 

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Χειρουργός Ουρολόγος– Ανδρολόγος

Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου