fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Advertorial

Οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε ζευγάρια όπου η υπογονιμότητα οφείλεται στον άνδρα, στο 30% έως 80% αυτών η αιτία της υπογονιμότητας βρίσκεται στις καταστροφικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σπέρμα. Μάλιστα, σε οξειδωτικό στρες στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν διάφοροι παράγοντες, όπως οι χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, η ρύπανση, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Ως εκ τούτου, 1 στους 20 άνδρες θα επηρεαστεί από υπογονιμότητα λόγω του οξειδωτικού στρες.

 

Υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα, στο οποίο αρκετές έρευνες προσπαθούν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση, δεδομένου ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα είναι ευρέως διαθέσιμα και φθηνά σε σύγκριση με άλλες θεραπείες γονιμότητας.

Μέχρι τώρα οι μελέτες για το εάν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για υπογόνιμα ζευγάρια, δεν έδιναν ξεκάθαρη απάντηση. Πρόσφατες ανασκοπήσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στο ομιχλώδες τοπίο.

 

Τι δείχνουν οι τελευταίες ανασκοπήσεις;

Μια συστηματική ανασκόπηση 34 τυχαιοποιημένων μελετών που συμπεριέλαβε 2.876 ζευγάρια που ακολουθούσαν θεραπείες γονιμότητας (όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση), δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας.

Με βάση την ανασκόπηση αυτών των μελετών, διαπιστώθηκε ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να συλλάβει και να αποκτήσει μωρό, εάν o σύντροφός της παίρνει ορισμένες βιταμίνες ή αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, L-καρνιτίνη, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Τα ευρήματα, μάλιστα, υποδηλώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, οι άνδρες που λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες του ζευγαριού να συλλάβει και να έχει μια εγκυμοσύνη που θα οδηγήσει σε τοκετό.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα για τα ποσοστά εγκυμοσύνης προήλθαν από 15 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 964 ζευγαριών, μεταξύ των οποίων υπήρξαν 96 εγκυμοσύνες.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το The Cochrane Collaboration, έναν διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημοσιεύει υψηλής ποιότητας συστηματικές ανασκοπήσεις των μελετών στον τομέα της υγείας. Η μελέτη, για την οποία δεν χορηγήθηκε εξωτερική χρηματοδότηση, δημοσιεύτηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ανασκόπηση σε 34 σχετικές μελέτες με συνολικά 2.876 ζευγάρια έδειξε ξεκάθαρα ότι τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν όφελος, αφού τα ζευγάρια όπου οι άνδρες έλαβαν αντιοξειδωτικά είχαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό ζώντων γεννήσεων σε σύγκριση με ζευγάρια όπου οι άνδρες έλαβαν χάπια placebo.

Η ανασκόπηση ωστόσο δεν έβγαλε συμπεράσματα σχετικά με το ποιο αντιοξειδωτικό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό ή σε ποια δόση. Έτσι, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για σύγκριση διαφορετικών αντιοξειδωτικών.

Μια ακόμα ανασκόπηση του Cochrane, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014, φαίνεται ότι δίνει επίσης ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCTs) που συγκρίνουν οποιονδήποτε τύπο ή δόση αντιοξειδωτικού συμπληρώματος (μεμονωμένο ή συνδυασμένο), που λαμβάνεται από τον υπογόνιμο σύντροφο σε ζευγάρι που καταφεύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το πρωταρχικό ζητούμενο της ανασκόπησης ήταν η ζωντανή γέννηση μωρού κατά τον τοκετό. Τα δευτερεύοντα ζητούμενα περιελάμβαναν κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης, κατακερματισμό του DNA του σπέρματος, κινητικότητα και συγκέντρωση σπέρματος.

Αυτή η ανασκόπηση περιελάμβανε 48 RCTs, που συνέκριναν μεμονωμένα και συνδυασμένα αντιοξειδωτικά με εικονικό φάρμακο σε έναν πληθυσμό 4179 υπογόνιμων ανδρών. Η διάρκεια των μελετών κυμαινόταν από 3 έως 26 εβδομάδες, με παρακολούθηση από 3 εβδομάδες έως 2 χρόνια. Οι άνδρες ήταν ηλικίας από 20 έως 52 ετών.

Οι περισσότεροι από τους άνδρες που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες είχαν χαμηλή ολική κινητικότητα και χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος. Σε μια από αυτές τις μελέτες συμμετείχαν άνδρες μετά από χειρουργική αντιμετώπιση κιρσοκήλης, σε άλλη άνδρες με κιρσοκήλη και σε μια τρίτη άνδρες με χρόνια προστατίτιδα.

Σε τρεις μελέτες συμμετείχαν άνδρες με τη σύντροφό τους που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ σε μία άλλη συμμετείχαν άνδρες που ήταν μέρος ενός ζευγαριού που υποβαλλόταν σε ενδομήτρια σπερματέγχυση. Το βασικό συμπέρασμα από την ανασκόπηση ήταν ότι, εάν η πιθανότητα τοκετού μετά από εικονικό φάρμακο ή χωρίς θεραπεία υποτεθεί ότι είναι 5%, η πιθανότητα μετά τη χρήση αντιοξειδωτικών εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 10% και 31%. Επομένως, και σε αυτήν την ανασκόπηση το όφελος στη γονιμότητα με τη χρήση αντιοξειδωτικού ήταν εμφανές.

 

Πώς ερμήνευσαν οι ερευνητές τα αποτελέσματα;

Οι ανασκοπήσεις Cochrane υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα που λαμβάνονται από άνδρες που είναι υπογόνιμοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και ζώντων νεογνών για ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας. Ωστόσο, οι αριθμοί που συμπεριλήφθηκαν ήταν μικροί: συνολικά από τα 214 ζευγάρια απέκτησαν μωρό τα 20. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μεταξύ των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν, η χρήση ενός αντιοξειδωτικού συμπληρώματος από τον άνδρα μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες της συντρόφου του να συλλάβει. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματά τους και να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα διαφορετικών αντιοξειδωτικών.

Στην ανασκόπηση των 4179 υπογόνιμων ανδρών εκτιμήθηκε ότι, αν η πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία υποτεθεί ότι είναι 6%, η πιθανότητα μετά τη χρήση αντιοξειδωτικών εκτιμάται μεταξύ 11% και 28%.

Ωστόσο, υπήρχαν μόνο επτά μικρές μελέτες σε αυτήν την ανάλυση και η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων αξιολογήθηκε ως χαμηλή. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σε έναν πληθυσμό υπογόνιμων ανδρών με αναμενόμενο ποσοστό αποβολής 2%, η χρήση αντιοξειδωτικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου αποβολής στο 1%.  Επομένως, το εύρημα ήταν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης μπορεί να αυξηθούν χάρη στα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας ή που ανησυχούν για τη γονιμότητά τους και ενδιαφέρονται για λήψη αντιοξειδωτικών, συνιστάται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με τη χρήση τους.

 

Επιστημονικά συμπληρώματα διατροφής για τη διαχείριση της γυναικείας υπογονιμότητας