fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια μη επεμβατική μέθοδο αξιολόγησης εμβρύων που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.  

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη στο Weil Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη ανέπτυξαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως μη επεμβατικό εργαλείο για την πρόβλεψη της ανευπλοειδίας στα έμβρυα.  

 

Τι είναι η ανευπλοειδία και πώς επηρεάζει την εμφύτευση 

Η ανευπλοειδία είναι μια αριθμητική χρωμοσωμική ανωμαλία στην οποία υπάρχει ένα επιπλέον ή ένα λιγότερο χρωμόσωμα. Είναι η συνηθέστερη χρωμοσωμική ανωμαλία με κλινικό αντίκτυπο και θεωρείται από ορισμένους ειδικούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αν ένα έμβρυο που προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφυτευτεί ή όχι στη μήτρα κατά το στάδιο της εμβρυομεταφοράς.  

 

Ποια εξέταση χρησιμοποιείται μέχρι τώρα 

Η εξέταση PGS που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την αξιολόγηση των πιο κατάλληλων εμβρύων είναι μια επεμβατική τεχνική που απαιτεί βιοψίααπό κύτταρα που λαμβάνονται από το έμβρυο για την ανάλυση των χρωμοσωμάτων του.  

 

Η νέα μέθοδος στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο  

Ο Δρ. Iman Hajirasouliha, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στοThe Lancet Digital Health, εξηγεί ότι η νέα μέθοδος που φιλοδοξούν να αναπτυχθεί και να εφαρμόζεται στο μέλλον, στηρίζεται στην δημιουργία ενός αλγορίθμου. Για να φτάσουν σε αυτόν τον αλγόριθμο  μελετήθηκαν 10.378 έμβρυα.  

«Ο αλγόριθμος μετατρέπει δεκάδες χιλιάδες εικόνες εμβρύων σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνοντας το κόστος», δήλωσε ένας ακόμα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ο Καθηγητής Olivier Elementο, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία χρειάζεται οπωσδήποτε να βελτιωθεί, με την ελπίδα ότι σε κάποιο χρονική στιγμή στο μέλλον η ακρίβειά της να είναι ισάξια με τις γενετικές εξετάσεις, που εκτιμώνται ότι είναι σήμερα περισσότερο από 90% ακριβείς.  

Παρόλο που για την τελική ανάπτυξη και ευρεία εφαρμογή της μεθόδου απαιτείται χρόνος, οι δυο προαναφερθέντες Καθηγητές που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος όταν και αν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα κάνει την διαδικασία επιλογής εμβρύων πολύ πιο εύκολη.