fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Τις απόψεις νέων Ευρωπαίων πολιτών για τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την υγεία, την οικογένεια, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη και άλλα ενδιαφέροντα θέματα κατέγραψε η Merck, κορυφαία εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, μέσω της έρευνας “Βιωσιμότητα ή τίποτα: το μέλλον που ονειρεύονται οι Millennials και η γενιά Ζ της Ευρώπης”. «Το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και τοποθετεί στο επίκεντρο της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακού μέλλοντος τους νέους», δήλωσε η Susan KingBarnardo, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια για τη Merck στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Δεν θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για αυτούς να μιλήσουν για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους, και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για τη Merck, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έρευνα και την τεχνολογία  να αφουγκραστεί αυτό που έχουν να πουν». 

 

Πόσοι νέοι συμμετείχαν στην έρευνα και από ποιες χώρες; 

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 νέοι, 18-24 (γενιά Z) και 25-35 (Millennials) ετών από 10 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο). 

 

Τι είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο;  

Σχετικά με τη βιωσιμότητα, το 39% της γενιάς Z και των Millennials συμφωνούν ότι η υγεία και η ιατρική αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες μιας βιώσιμης κοινωνίας. Παράλληλα, οι νέοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι σέβονται το περιβάλλον, και ιδιαίτερα οι Millennials (87% έναντι 82% της γενιάς Z). Οι νεαρές γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τους άνδρες (85% έναντι 78%), ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο καρκίνος (52%), οι περιβαλλοντικές απειλές (43%) και η μη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή (29%) είναι οι τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις νέες γυναίκες, τέλος, απασχολεί περισσότερο η ισότητα των φύλων και η έλλειψη συμπερίληψης και διαφορετικότητας (32% το επισήμαναν, έναντι μόλις 20% των ανδρών). 

 

Η γενιά Z συζητά περισσότερο για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη από ότι οι Millennials (39% έναντι 30%), αλλά οι Millennials μιλούν περισσότερο για τη βιωσιμότητα (38% έναντι 29%). Γεγονός είναι επίσης ότι περισσότεροι Millennials συσχετίζουν το μέλλον με τη βιωσιμότητα (25%) σε σύγκριση με τη γενιά Z (18%). Επίσης, 2 στους 3 νεαρούς Ευρωπαίους θεωρούν τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως τους πιο σημαντικούς – μετά τον μισθό – παράγοντες για να επιλέξουν μια δουλειά. Η γενιά Z ξεχωρίζει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα (28%) και την προθυμία αποδοχής και μεταβίβασης της ευθύνης (25%) ως χαρακτηριστικά του ιδεώδους προϊστάμενου ή ηγέτη, ενώ οι Millennials αναφέρονται στη συμπόνοια και την έμπνευση (30%), αλλά και στην ικανότητα δημιουργίας στις εταιρείες κουλτούρας αναγνώρισης ταλέντου και δεξιοτήτων (28%). 

 

Πότε σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;  

Η καλή σωματική και συναισθηματική υγεία, ο κατάλληλος σύντροφος και μια ικανοποιητική δουλειά θεωρούνται ως οι τρεις πιο σημαντικές παράμετροι για να σκεφτούν οι νέοι τη δημιουργία οικογένειας. 33% των Ευρωπαίων επισήμαναν πως «μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη» θα ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας για να σκεφτούν τη δημιουργία οικογένειας. Επιπλέον, η κατανόηση και η εργασιακή ευελιξία είναι αυτό που θα χρειάζονταν οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι αν χρειάζονταν να φροντίσουν άλλους ανθρώπους (59%). Οι νεαρές γυναίκες αναφέρουν την ψυχολογική υποστήριξη σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες (55% έναντι 44%). Για τη γενιά Z, η υλική και οικονομική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική με την ψυχολογική, ενώ για τους Millennials η πλέον σημαντική είναι η πρώτη. 

 

Ποιες είναι οι κύριες πηγές πληροφόρησης;  

Τρεις είναι κύριες πηγές πληροφόρησης των νέων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής: οι Επαγγελματίες Υγείας (55%), οι συναφείς με την υγεία φορείς (43%), αλλά και οι επίσημοι λογαριασμοί δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων στα social media (37%), ενώ αμέσως μετά κατατάσσονται ιδιώτες που παράγουν ή δημοσιεύουν περιεχόμενο συναφές με την υγεία: 35% των Ευρωπαίων τους εμπιστεύονται και ειδικότερα οι νέες γυναίκες (38%).   

Η εν λόγω έρευνα πάντως επιβεβαιώνει ότι τόσο οι Millennials όσο και οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ είναι νέοι που παίρνουν σοβαρά τη ζωή εξετάζοντας όλες τις βασικές παραμέτρους για ένα καλύτερο αύριο.