Εκατοντάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Αυστραλία κινούνται νομικά ενάντια στη μεγάλη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης Monash IVF, για την καταστροφή δυνητικά ποιοτικών εμβρύων.
Μεταξύ Μαΐου 2019 και Οκτωβρίου 2020, η μονάδα εξωσωματικής Monash IVF προσέφερε ένα νέο, μη επεμβατικό τεστ γενετικού ελέγχου που έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος είχε, δυστυχώς, απαράδεκτα υψηλό ψευδώς θετικό ποσοστό, που σημαίνει ότι αρκετά κανονικά έμβρυα καταστράφηκαν από λάθος, επειδή θεωρήθηκαν ανώμαλα.
Το τεστ γενετικού ελέγχου χρησιμοποιήθηκε έως και 13.000 φορές και χιλιάδες άτομα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τα λανθασμένα αποτελέσματά του.
Ο Μίτσελ Μάργαριτ, επικεφαλής δικηγόρος της υπόθεσης, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα πολλοί άνθρωποι να αναρωτηθούν αν έχουν χάσει την ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά λόγω αυτού του ανακριβούς τεστ».
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής, υπάρχει συχνά η ανάγκη να γίνεται περαιτέρω έλεγχος για την ποιότητα των εμβρύων που προκύπτουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί να πραγματοποιηθεί η κλασική μέθοδος της βιοψίας εμβρύου για τον προεμφυτευτικό έλεγχο (PGS), επιλέχθηκε μια νέα μη επεμβατική μέθοδος που στηριζόταν στη μελέτη του υγρού που περιβάλλει το έμβρυο και την ανάλυσή του για συγκεκριμένους δείκτες που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του εμβρύου. Τέτοιες μέθοδοι μελετώνται εντατικά τα τελευταία χρόνια από πολλούς επιστήμονες.
Η Monash IVF είπε στα ζευγάρια ότι τα αποτελέσματα του επεμβατικού ελέγχου με τη βιοψία των εμβρύων και με τη νέα μη επεμβατική μέθοδο ήταν ίδια στο 95% των περιπτώσεων.
Όταν εντοπίστηκαν γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα που εξετάστηκαν, τα ζευγάρια είχαν την επιλογή είτε να τα χρησιμοποιήσουν στη θεραπεία τους, είτε να τα καταστρέψουν, είτε να τα δωρίσουν για ιατρική έρευνα. Τα περισσότερα ζευγάρια που ενημερώθηκαν ότι τα έμβρυά τους ήταν ανώμαλα επέλεξαν να μην τα χρησιμοποιήσουν στη θεραπεία τους.
Αυτό που φαίνεται ότι έγινε είναι ότι η νέα μη επεμβατική μέθοδος χρησιμοποιήθηκε πρόωρα στα ζευγάρια, προτού τα αποτελέσματά της δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά και κριθούν από άλλους επιστήμονες. Αυτή είναι άλλωστε η συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται όταν μια νέου τύπου τεχνολογία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη.
Μετά από αυτό το λάθος, η Monash IVF προσφέρει δωρεάν θεραπεία σε όσους επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό για κάποια ζευγάρια, γιατί η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξωσωματική.