fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Μελέτη που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και στο Ινστιτούτο Καρκίνου της Ολλανδίας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο τα μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση από αυτά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.  

Στόχος των ερευνητών της εν λόγω έρευνας ήταν να προσδιορίσουν εάν ο καρκίνος είναι πιο διαδεδομένος σε όσους γεννήθηκαν μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

 

Πόσα παιδιά εξετάστηκαν 

Η μελέτη εξέτασε γυναίκες που απέκτησαν παιδιά μετά από εξωσωματική σε 13 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ολλανδία.  

Συνολικά εξέτασαν 89.249 παιδιά μεταξύ 1983 και 2012. Από αυτά, τα 57.417 γεννήθηκαν με διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, και 37.832 γεννήθηκαν με φυσικό τρόπο από υπογόνιμες γυναίκες με ή χωρίς χορήγηση φαρμάκων.   

Τα δεδομένα έδειξαν ότι 358 καρκίνοι διαγνώστηκαν σε παιδιά, εκ των οποίων οι 157 ήταν στην ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 201 στην κατηγορία της μη υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  

Με βάση την εν λόγω έρευνα, είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά που γεννιούνται με τη βοήθεια μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχουν περισσότερο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ούτε στα παιδιά που τις μητέρες τους χορηγήθηκαν φάρμακα γονιμότητας για τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ωαρίων.  

 

Το καθησυχαστικό συμπέρασμα 

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Mandy Spaan, τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της ESHRE, είναι αρκετά καθησυχαστικά, ειδικά για όσα παιδιά έχουν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.