fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας έως και 20%, σύμφωνα με μια μελέτη από την Κίνα. 

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν τη ρύπανση ως «παράγοντα κινδύνου για την υπογονιμότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπογονιμότητας στον γενικό πληθυσμό και όχι αποκλειστικά σε υπογόνιμους ανθρώπους. 

 

«Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με πολλά ανεπιθύμητα συμβάντα εγκυμοσύνης», είπε στον Guardian ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Qin Li, από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Τρίτο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Η μελέτη μας εστίασε στον γενικό πληθυσμό, επομένως τα ευρήματά μας μπορεί να είναι πιο γενικεύσιμα», πρόσθεσε. 

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental International, ανέλυσε 10.211 ζευγάρια σε οκτώ κινεζικές επαρχίες. Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από την China Fertility Survey of Married Women, μια εθνική βάση δεδομένων ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν. Η μελέτη επικεντρώθηκε στη μικρή σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία ονομάζεται PM2.5 και παράγεται συνήθως από αυτοκίνητα και βιομηχανία. Η υπογονιμότητα ορίστηκε ως η αποτυχία σύλληψης μετά από τουλάχιστον ένα έτος προσπαθειών. 

 

Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεση κάθε συμμετέχοντος σε PM2,5 για ένα, τρία και πέντε χρόνια. Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής, διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση δέκα μικρογραμμαρίων στην έκθεση σε PM2,5, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν κατά 20%. Το μέσο επίπεδο έκθεσης για κάθε συμμετέχοντα ήταν 57 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 μικρογραμμαρίων.  

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους «θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας σε μολυσμένες περιοχές». Επί του παρόντος, το 15-30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας χαρακτηρίζεται ανεξήγητο, επειδή δεν μπορεί να βρεθεί κάποια αιτία. 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χαμηλή ποιότητα του αέρα σχετίζεται με κακή αναπαραγωγική υγεία. Τα PM2.5 έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς και με χαμηλής ποιότητας σπέρμα. Μια πρόσφατη μελέτη 600 υπογόνιμων γυναικών στις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι η αυξημένη έκθεση στη ρύπανση συσχετίστηκε με μικρότερο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες. 

 

Ο Δρ Tom Clemens, ειδικός σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, παρατήρησε ότι τα ευρήματα «είναι ανησυχητικά εάν επιβεβαιωθούν και σε μελλοντικές μελέτες, ιδιαίτερα σε περιοχές χαμηλής ρύπανσης».