fbpx
Επιλογή Σελίδας

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας στη Σουηδία ανησυχούν για την έλλειψη δοτών σπέρματος που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού. 

 

Με τους δότες σπέρματος να αποτρέπονται από το ταξίδι τους σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γιατροί στις κλινικές γονιμότητας λένε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις υποβοηθούμενες θεραπείες γονιμότητας για χρόνια. 

 

“Λόγω της πανδημίας, πολλοί άντρες δεν έρχονται στο νοσοκομείο επειδή έχουμε κοινωνικούς περιορισμούς”, δήλωσε η Μαργκαρέτα Κιτλίνσκι από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Μάλμο. 

 

“Έτσι, τους τελευταίους τρεις μήνες έπρεπε να κάνουμε μια παύση και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε καμία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με δότες σπέρματος, επειδή απλά δεν έχουμε κανέναν διαθέσιμο”, είπε. 

 

Εν μέσω της πανδημίας, η Κιτλίνσκι είπε ότι η δική της κλινική έχει δει τους χρόνους αναμονής για υποβοηθούμενες θεραπείες αναπαραγωγής να διπλασιάζονται λόγω της έλλειψης δοτών σπέρματος. 

 

“Αν συγκρίνω τα στοιχεία από πριν από δύο χρόνια, η λίστα αναμονής ήταν από τρεις μήνες έως ένα έτος και τώρα έχουμε μια λίστα αναμονής για δύο χρόνια”, είπε. “Πιστεύω ότι το τελευταίο έτος διπλασίασε τη λίστα αναμονής.” 

 

Η Κιτλίνσκι είπε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ αντιμετώπιζε παρόμοια έλλειψη, ενώ η Στοκχόλμη είναι πιθανό να ακολουθήσει. 

 

Πράγματι, σε συνέντευξή της στο Reuters, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά το θέμα, η Αν Θούριν Κιέλμπεργκ, η οποία είναι επικεφαλής της μονάδας εξωσωματικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι στην κλινική «εξαντλήθηκε το σπέρμα». 

 

“Δεν είχαμε ποτέ τόσο λίγους δότες σπέρματος όσο τον περασμένο χρόνο”, είπε. 

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά υποβοηθούμενης σύλληψης στον κόσμο. 

 

Η Κιτλίνσκι είπε ότι ελπίζει ότι περισσότεροι δότες θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.