Τα ωάρια ωριμάζουν διαφορετικά στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με μια διαδικασία που θα μπορούσε να παίζει ρόλο στη μείωση της γονιμότητας, έδειξε μια μελέτη από τη Βαρκελώνη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στον διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων αυξήθηκε, ενώ η δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των μιτοχονδρίων μειώθηκε στα ωάρια γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή α) χρειάζεται να γίνει σωστός διαχωρισμός χρωμοσωμάτων για τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και για την επεξεργασία του RNA και β) ο φυσιολογικός μεταβολισμός των μιτοχονδρίων είναι απαραίτητος για την επιβίωση των κυττάρων, καθώς τα μιτοχόνδρια παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για όλες τις κυτταρικές διεργασίες.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το τελικό στάδιο της ωρίμανσης του ωαρίου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με την πάροδο της ηλικίας, κάτι που είναι κρίσιμο για την αναπαραγωγή μια που το ωάριο παρέχει το υλικό που χρειάζονται τα πρώιμα έμβρυα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά», δήλωσε ο καθηγητής Bernhard Payer, συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 72 ωάρια σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας από 37 δότριες ηλικίας 18 έως 43 ετών. Εξέτασαν τα μόρια RNA μέσα σε κάθε κύτταρο, για να δουν ποια γονίδια έχουν διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας σε ωάρια από γυναίκες διαφορετικών ηλικιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging Cell.
Οι αλλαγές στα ωάρια που σχετίζονται με την ηλικία βρέθηκαν να συμβαίνουν κυρίως στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του κυττάρου. Αυτό το εύρημα αποκαλύπτει έναν πιθανό μηχανισμό με τον οποίο η ηλικία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των ωαρίων και εξηγεί γιατί η γονιμότητα φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία στις γυναίκες.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) βρέθηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη των ωαρίων. Επομένως, είναι πιθανό ο ΔΜΣ να επηρεάζει τη γονιμότητα μέσω ενός εναλλακτικού μηχανισμού σε σύγκριση με τη μείωση της γονιμότητας που προκαλείται από την ηλικία.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εργασία τους μπορεί να χρησιμεύσει για την ανάπτυξη μελλοντικών διαγνωστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της ποιότητας των ωαρίων.