fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκρηξη των γεννήσεων διδύμων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των θεραπειών γονιμότητας και των γονέων που ξεκινούν τις οικογένειές τους αργότερα στη ζωή τους. 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Human Reproduction, δείχνει ότι το παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων διδύμων έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τη δεκαετία του 1980. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι γεννήσεις διδύμων αυξήθηκαν από 9 ανά 1.000 γεννήσεις σε 12 ανά 1.000. Αυτό ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια δίδυμα κάθε χρόνο παγκοσμίως. 

 

Οι ήπειροι με τα περισσότερα δίδυμα 

Η Ασία και η Αφρική συγκεντρώνουν επί του παρόντος το 80% όλων των διδύμων στον κόσμο. Παρόλα αυτά, τα νούμερα ανεβαίνουν στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ωκεανία, σύμφωνα με την μελέτη. 

Οι επικεφαλής της έρευνας ανέλυσαν τα ποσοστά διδύμων από το 2010-15 σε 165 χώρες του κόσμου. Για 112 χώρες, το συνέκριναν με τα ποσοστά διδύμων για την περίοδο 1980-85. 

Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά διδύμων είχαν υπερδιπλασιαστεί στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια, και μάλιστα αυξήθηκαν κατά 71% στη Βόρεια Αμερική. 

 

Οι δυο λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο 

Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτήν την τάση, δήλωσε στο Euronews ο Gilles Pison, επικεφαλής ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών. 

«Πρώτον, η ανάπτυξη της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα γεννήσεων διδύμων. Αυτή η εξέλιξη έχει γίνει κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Δεύτερον, το γεγονός ότι οι γυναίκες αποκτούν τα παιδιά τους αργότερα σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικά στις πιο προηγμένες χώρες, αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσουν δίδυμα και μάλιστα ακόμα και με φυσική σύλληψη.  

 

Σε ποια ηλικία κορυφώνονται οι πιθανότητες μια γυναίκας να αποκτήσει δίδυμα 

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αποκτήσει δίδυμα φαίνεται να κορυφώνονται γύρω στην ηλικία των 37 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή το επίπεδο της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) στο αίμα αυξάνεται, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Μετά την ηλικία των 37 ετών, το ποσοστό των διδύμων μειώνεται. Αυτό οφείλεται στα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στα έμβρυα πρώιμου σταδίου, καθώς και στις δυσλειτουργίες στη δραστηριότητα των ωοθηκών. Έτσι, παρόλο που το επίπεδο της ορμόνης FSH συνεχίζει να αυξάνεται, η υψηλότερη θνησιμότητα των εμβρύων σημαίνει ότι τα ποσοστά διδύμων που γεννιούνται αρχίζουν να μειώνονται. 

 

Η νέα τάση στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 

Δεδομένου πάντως ότι η εγκυμοσύνη με δίδυμα έχει υψηλότερο ρίσκο επιπλοκών, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης, οι ρυθμιστικές αρχές υγείας συμβουλεύουν τις κλινικές γονιμότητας να βελτιώσουν τις τεχνικές τους, επιδιώκοντας μονήρες κυήσεις μέσω της εμβρυομεταφοράς ενός εμβρύου κι όχι περισσότερων κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

«Όταν η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης απογειώθηκε πριν από 30 χρόνια, οι γιατροί είχαν την τάση να μεταφέρουν πολλά έμβρυα ταυτόχρονα στη μήτρα της γυναίκας για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας», εξήγησε ο Pison. «Αυτό οδήγησε σε πολύδυμες κυήσεις που είναι γνωστό ότι μπορεί να έχουν αρκετές επιπλοκές». 

Πλέον στις περισσότερες κλινικές γονιμότητας προσπαθούν να μεταφέρουν στη μήτρα ένα έμβρυο τη φορά. Εάν η πρώτη προσπάθεια αποτύχει, μπορούν γρήγορα να προχωρήσουν σε νέο κύκλο μεταφέροντας ένα άλλο έμβρυο που έχει καταψυχθεί στο μεταξύ.