fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες γιατροί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καθυστερήσουν να γίνουν μητέρες σε σύγκριση με τις γυναίκες σε μη ιατρικά επαγγέλματα. 

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στοJAMA Network Open έδειξε ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την Ιατρική έχουν την τάση να μην τροποποιούν την πορεία της σταδιοδρομίας τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. 

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι παρόλο που η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών γνωρίζει πολύ καλά όλες της πληροφορίες που αφορούν τη μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία, περισσότερο από το 75% των γυναικών γιατρών καθυστερούν να τεκνοποιήσουν. Πολλές μάλιστα αναβάλλουν την μητρότητα τόσο πολύ, ώστε να φτάνουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας και να χρειάζονται τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταφέρουν να γίνουν μητέρες. 

 

Τι άλλο έδειξε η έρευνα; 

Ότι γυναίκες γιατροί που επέλεξαν τη μητρότητα πιο νωρίς ανέφεραν δυσμενείς αλλαγές στις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης λόγω των αποφάσεών τους.  

Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι περισσότερο από το 98% των ερωτηθέντων γυναικών ήταν Αμερικανίδες, με αποτέλεσμα αυτή η μελέτη να αντιπροσωπεύει καλύτερα τις γυναίκες γιατρούς στις ΗΠΑ. Η έρευνα κατέγραψε σχεδόν όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων, με τη Μαιευτική και Γυναικολογία (30,4%), την Παθολογία (17,9%) και την Παιδιατρική (12,6) να παρουσιάζουν την υψηλότερη εκπροσώπηση.  

 

Ποια είναι η εξήγηση; 

Οι σπουδές ιατρικής και ο χρόνος πρακτικής συχνά συμπίπτει με τα αναπαραγωγικά έτη αιχμής των γυναικών. 

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 1.056 γυναίκες, από τις οποίες οι 910 είχαν συντρόφους και οι 690 είχαν παιδιά.  

Πάνω από το 75% των γυναικών στην Ιατρική ανέφεραν καθυστέρηση της εγκυμοσύνης λόγω Ιατρικής σχολής ή ειδικότητας, με περισσότερο από το 22% να καθυστερεί για πέντε χρόνια ή περισσότερο. 

Ένα ανησυχητικό 36,8% των ερωτηθέντων βίωσε υπογονιμότητα λόγω προχωρημένης ηλικίας, με περισσότερες από τους μισές γυναίκες να χρειάζεται να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να γίνουν μητέρες.  

Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι τελικά θα επιθυμούσαν να είχαν επιχειρήσει εγκυμοσύνη νωρίτερα στη ζωή τους και ένα παρόμοιο ποσοστό επιθυμούσε μειωμένο ωράριο εργασίας ή παρατεταμένη άδεια μητρότητας.