fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Τεράστιος αριθμός έγκυων γυναικών στην Κίνα που είναι ανύπαντρες οδηγούνται στην έκτρωση, ακόμα κι αν θέλουν να γίνουν μητέρες, καθώς οι ανύπαντρες μητέρες στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές και νομικές διακρίσεις. 

Μέχρι πέρυσι δεν ήταν πραγματικά δυνατό για τις περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες να γίνουν μητέρες στην Κίνα. Μια κοινωνική αλλαγή, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι οδηγεί σε αλλαγές και στην πολιτική. 

Πριν από το 2016, η κυβέρνηση απαγόρευε ουσιαστικά σε μια ανύπαντρη γυναίκα να γίνει μητέρα, εμποδίζοντας τους αρμόδιους φορείς να εκδίδουν πιστοποιητικά έγκρισης γέννησης, όταν δεν υπήρχε απόδειξη γάμου. 

Προκειμένου ένα παιδί να πάρει το έγγραφο ταυτότητας για να εγγραφεί στο σχολείο, έπρεπε να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας και των δύο γονέων. 

Ακόμη όμως και μετά την αλλαγή αυτών των νόμων, παρέμεινε σχεδόν αδύνατο για τις περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παιδί εκτός γάμου, επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας ή άδεια μητρότητας.  

Παρόλο, όμως, που η κυβέρνηση της Κίνας μετακινήθηκε εξασφαλίζοντας αυτά τα δυο, στην πραγματικότητα ο εργοδότης πρέπει να υποβάλει αίτηση εξ ονόματος της ανύπαντρης μητέρας που έχει στο προσωπικό του για να ενεργοποιηθούν τα οφέλη – και ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να αρνούνται να το κάνουν. 

Επομένως, οι εταιρείες, οι εργοδότες και το σύστημα υγείας λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μιας ανύπαντρης μητέρας, σε μια χώρα που η πλειοψηφία έχει την τάση να θεωρεί ότι η μονογονεϊκότητα είναι λάθος. 

Η Καθηγήτρια Yang Juhua από το Πανεπιστήμιο Minzu του Πεκίνου, ειδική στη Δημογραφία, εξηγεί ότι γενικά η νομοθεσία της χώρας μέχρι πρότινος γυρνούσε την πλάτη στις ανύπαντρες μητέρες. Η νομοθεσία της Κίνας ευνοεί τα παντρεμένα ζευγάρια και οι μονογονεϊκές οικογένειες εξακολουθούν να είναι κάτι που αντιτίθεται στους παραδοσιακούς ηθικούς κανόνες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, αφού όλες οι μητέρες και τα παιδιά τους πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Αυτός δεν είναι όμως ο μόνος λόγος που η Κίνα προχωρά σε νομοθετικές αλλαγές υπέρ των ανύπανδρων γυναικών. 

 

Γιατί η Κίνα προχωρά σε αλλαγές  

Ένας παράγοντας που οδήγησε σε μετακινήσεις και αλλαγές από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήταν η γήρανση του πληθυσμού της χώρας. Η Κίνα επομένως θα ήθελε τώρα να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεών της. 

Μετά από δεκαετίες πολιτικής του ενός παιδιού, η κυβέρνηση θέλει τώρα τα νεαρά ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά. Ωστόσο, τα περισσότερα ζευγάρια δεν ανταποκρίνονται για οικονομικούς λόγους.  

Όσον αφορά τις ανύπαντρες γυναίκες, παρόλο που μπορούν να έχουν επιλογές που δεν ήταν δυνατές μόλις πριν από λίγα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα και χρειάζονται το σύστημα για να τις στηρίξει. Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν οι ανύπαντρες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που να τις ευνοούν. 

«Χωρίς σωστή, αμειβόμενη άδεια μητρότητας οι ανύπαντρες μητέρες δεν μπορούν να επιβιώσουν», λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Yang, τονίζοντας ότι, παρόλο που η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά και ορισμένες επαρχίες δίνουν ακόμη και οικονομικές ανταμοιβές για τις ανύπαντρες μητέρες, τέτοια υποστήριξη δεν είναι παντού διαθέσιμη. Οι γυναίκες που γεννούν εκτός γάμου μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν άλλες μορφές διακρίσεων, εξηγώντας ότι ανύπαντρες μητέρες που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν πολιτική έγκριση από το Κομμουνιστικό Κόμμα, η απουσία της οποίας σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν προαγωγή. 

Η καθηγήτρια Yang εκτιμά ωστόσο, ότι καθώς η κοινωνία γίνεται σταδιακά πιο φιλική προς τις ανύπαντρες μητέρες, αυτές οι διακρίσεις σιγά σιγά θα εξαφανιστούν. 

Εάν η εθνική κυβέρνηση στο μέλλον απαιτήσει από τους αρμόδιους να επιβάλουν πιο αυστηρά τους νέους νόμους που επιτρέπουν στις ανύπαντρες γυναίκες να γίνουν μητέρες, αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.