fbpx
Επιλογή Σελίδας
Γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδί;

Στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος μία γυναίκα, διάφοροι παράγοντες είναι αυτοί που μπορεί να συμβάλλουν στην καθυστέρηση της εγκυμοσύνης.

Βασικότερη παράμετρο αποτελεί η ηλικία της γυναίκας. Όσο νεαρότερη η ηλικία, τόσο μικρότερο και το διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη της κύησης. Αντίθετα, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο παρατείνεται και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη σύλληψη, ακόμη κι όταν όλα λειτουργούν φυσιολογικά τόσο στην ίδια, όσο και στον σύντροφό της.

Για να μείνει έγκυος μία γυναίκα, εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα, η σωστή διατροφή (με έμφαση στη μεσογειακή δίαιτα και στην αποφυγή επεξεργασμένων τροφών), η καλή ρύθμιση του βάρους σώματος και φυσικά η αποφυγή του καπνίσματος και της συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Η συχνότητα και ο χαρακτήρας της περιόδου της γυναίκας είναι επίσης σημαντικά για να ξεκινήσει μία εγκυμοσύνη χωρίς καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κύκλος είναι ασταθής (με συχνές καθυστερήσεις ή το αντίθετο) ενδέχεται να μην ολοκληρώνεται η ωορρηξία και η απελευθέρωση του ωαρίου. Το πιο συχνό αίτιο διαταραχών περιόδου και ωορρηξίας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σ’ αυτή την περίπτωση, η ορμονική δυσλειτουργία εκφράζεται με ακανόνιστο κύκλο, με αυξημένα ανδρογόνα και συμπτώματα όπως αυξημένη τριχοφυΐα και η ακμή. Άλλα αίτια διαταραχών ωορρηξίας σχετίζονται με την ανεπάρκεια ωοθηκών, είτε λόγω ηλικίας είτε χαμηλών αποθεμάτων σε ωάρια. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι διαταραχές στην ορμονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι ακόμα μία συχνή αιτία διαταραχών ωορρηξίας. Επομένως, ένας ορμονικός αιματολογικός έλεγχος των ωοθηκών και του θυρεοειδούς θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της ωορρηξίας και στην έγκαιρη διάγνωση.

 

Η λειτουργία των σαλπίγγων είναι ακόμη μία βασική παράμετρος όσον αφορά την επιτυχία μιας εγκυμοσύνης. Οι σάλπιγγες φροντίζουν για την ομαλή μεταφορά των ωαρίων μετά την ωορρηξία και την αρχική επαφή με τα σπερματοζωάρια. Επομένως, παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν σε κλειστές σάλπιγγες αποκλείουν τη δυνατότητα επικοινωνίας ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν από μικροβιακές φλεγμονές των σαλπίγγων (συνήθως χλαμυδιακές), αλλά και άλλες καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση. Για τον ακριβή έλεγχο της κατάστασης των σαλπίγγων συστήνεται αρχικά η εξέταση της σαλπιγγογραφίας, ενώ όταν υπάρχουν ενδείξεις για παθολογία των σαλπίγγων, (—)  η ενδοσκοπική εκτίμηση με διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Η τελευταία, αποτελεί μία εξέταση που αφενός οδηγεί στη διάγνωση και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις να αποκατασταθεί η λειτουργία των σαλπίγγων.

 

Στο πλαίσιο εξέτασης μικροβιακών λοιμώξεων, καλό είναι να γίνεται πλήρης έλεγχος των κολπικών και τραχηλικών εκκρίσεων για τυχόν παρουσία παθολογικών μικροοργανισμών, καθώς τα μικρόβια αυτά μπορεί να ευθύνονται για τον περιορισμό της επιβίωσης των σπερματοζωαρίων, για αποβολές από τη μήτρα, όπως και για φλεγμονές των σαλπίγγων. Η καλλιέργεια των εκκρίσεων μας δίνει εύκολα απαντήσεις για το είδος της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου και του τραχήλου, ενώ πιο σύγχρονες μέθοδοι μοριακής βιολογίας επιτρέπουν την ανεύρεση μικροοργανισμών σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

 

Μια σχετικά συχνή αιτία καθυστέρησης της εγκυμοσύνης αφορά στην παρουσία ενδομητρίωσης, μιας χρόνιας αντίδρασης του οργανισμού με στοιχεία φλεγμονής στη γυναικεία λεκάνη και με συμπτώματα πόνου στην περίοδο και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η παρουσία της ενδομητρίωσης ενδέχεται να επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών καθώς και την ποιότητα των ωαρίων, όπως επίσης και τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα μέσω δυσλειτουργίας των σαλπίγγων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωσή της μπορεί να γίνεται καθυστερημένα λόγω μη εκδήλωσης συμπτωμάτων (—).

 

Σε άλλες περιπτώσεις, η δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης ξεκινά από την ίδια την μήτρα. Πιο συγκεκριμένα, σε παθολογικές καταστάσεις όπως τα ινομυώματα, η αδενομύωση, οι ενδομητρικοί πολύποδες και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας. (—) Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα, που συχνά εντοπίζονται με υπερηχογραφική εξέταση, συνήθως χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα. Ωστόσο, κάποιες φορές -ειδικά όταν τα ινομυώματα είναι πολλά και ευμεγέθη ή η θέση τους είναι τέτοια που παραμορφώνει την κοιλότητα του ενδομητρίου- καλό είναι να αφαιρούνται, ώστε να διευκολύνεται και η σύλληψη αλλά και η εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος της ενδομήτριας κοιλότητας είναι εξίσου σημαντικός γιατί επιτρέπει την εκτίμηση της μορφής και της χωρητικότητας της μήτρας ώστε να φιλοξενήσει το έμβρυο. Ο έλεγχος αυτός σήμερα είναι ταχύς, εύκολος και ασφαλής. Πραγματοποιείται μέσω της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, μιας εξέτασης κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες του ενδομητρίου και μπορούν να αποκλειστούν και άλλες λιγότερο συχνές παθολογικές καταστάσεις, όπως η χρόνια φλεγμονή και ουλές από προηγούμενο τραυματισμό του ενδομητρίου.

 

Από την πλευρά του συντρόφου της γυναίκας, είναι εξίσου σημαντικό να ελεγχθούν οι παράμετροι που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Στον άνδρα, παρόμοια με τη γυναίκα, είναι σημαντικός επίσης ο τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή, το ιδανικό βάρος σώματος και η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ. Η αρχική εξέταση για τον άνδρα αφορά σε ένα βασικό έλεγχο του σπέρματος με ένα διαγνωστικό σπερμοδιάγραμμα, κατά το οποίο καταγράφεται ο αριθμός, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος, οι παράμετροι δηλαδή που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε την ποιότητα και τη λειτουργία του. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να είναι χαμηλός, είτε για λόγους μικροβιακών λοιμώξεων, είτε για λόγους ανεπάρκειας παραγωγής τους από τους όρχεις (που κάποιες φορές μπορεί να φτάνει μέχρι και την πλήρη απουσία σπερματοζωαρίων, μία κατάσταση που ονομάζεται “αζωοσπερμία”). Τέλος, στο πλαίσιο της διερεύνησης της ανδρικής γονιμότητας, συστήνεται να πραγματοποιείται και έλεγχος για την παρουσία κιρσοκήλης, μιας κατάστασης που σχετίζεται με στάση του αίματος των φλεβών της περιοχής των όρχεων και που συνδυάζεται με επιβάρυνση στη λειτουργικότητα του σπέρματος.

 

Νικόλαος Χριστοφορίδης MD, FRCOG, (Επισκεφθείτε το προφίλ του γιατρού)
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Κλινικός Διευθυντής Embryolab Fertility Clinic, (Επισκεφθείτε το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης)