Υπάρχει η δυνατότητα να κάνει μια γυναίκα εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων που διεγείρουν τις ωοθήκες.
Επειδή όμως υπάρχει υψηλότερο ποσοστό πρόωρης ωορρηξίας (προτού δηλαδή γίνει η ωοληψία στο εργαστήριο, μπορεί να ‘χαθεί’ το ωάριο και να ακυρωθεί ο κύκλος), γι αυτό το λόγο προτιμάται κάποιες φορές να γίνει εξωσωματική σε ‘τροποποιημένο’ φυσικό κύκλο.
Στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τον φυσικό κύκλο, αλλά τις τελευταίες μέρες χορηγείται μικρή ποσότητα φαρμάκων (που ΔΕΝ είναι ορμόνες), ώστε να μην ‘ξεφύγει’ το ωάριο που ωριμάζει και γίνει νωρίτερα η ωορρηξία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο;
- Δε γίνεται διέγερση των ωοθηκών (σε γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να πάρουν ορμόνες)
- Η γυναίκα δε χρειάζεται να περάσει από την ειδική Επιτροπή της εξωσωματικής για να λάβει φάρμακα εξωσωματικής
- Δεν υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές από τη λήψη ορμονών (όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών)
- Μικρή χρονική διάρκεια κύκλου, μικρότερο κόστος και λιγότερες επισκέψεις για παρακολούθηση στον κύκλο
- Λιγότερο άγχος
- Μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία για την ωοληψία (κι όχι μέθη, όπως γίνεται συνήθως)
- Η ποιότητα του ενδομητρίου είναι συνήθως καλύτερη και αυτό διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου
- Το ωάριο που παράγεται, θεωρητικά, είναι καλύτερης ποιότητας λόγω φυσικής επιλογής
Οι φυσικοί κύκλοι είναι μια ελκυστική επιλογή ειδικά για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (με χαμηλή ΑΜΗ) ή για γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν καλά σε προηγούμενη διέγερση.
Πώς γίνεται πρακτικά ένας φυσικός κύκλος εξωσωματικής;
Η γυναίκα παρακολουθείται με τον υπέρηχο σε έναν κανονικό κύκλο της μέχρι το ωάριο που αναπτύσσεται να ωριμάσει αρκετά.
Στη συνέχεια και πριν γίνει αυτόματα η ωορρηξία γίνεται ωοληψία και το ωάριο που λαμβάνεται γονιμοποιείται με το σπέρμα του άντρα.
Το έμβρυο που προκύπτει μεταφέρεται στη μήτρα με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.
Κάποιοι γιατροί συστήνουν να γίνουν 2 ή 3 συνεχόμενοι φυσικοί/τροποποιημένοι φυσικοί κύκλοι, με στόχο να προκύψουν 2-3 έμβρυα (αντί για ένα) και να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο;
Το κύριο μειονέκτημα αυτών των κύκλων είναι ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτοι:
- Παρά την παρακολούθηση του κύκλου, μπορεί να γίνει πρόωρη ωορρηξία και να ‘χαθεί’ το ωάριο πριν την ωοληψία
- Μπορεί να γίνει ωοληψία, αλλά το ωάριο που προκύπτει να μην είναι ώριμο
- Μπορεί το ωάριο που προκύπτει μετά την ωοληψία να μοιάζει ώριμο, αλλά να είναι χαμηλής ποιότητας και να μη μπορεί να γίνει γονιμοποίηση
Με άλλα λόγια, σε ένα φυσικό κύκλο ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα ωάριο και ότι αυτό το μοναδικό ωάριο θα είναι τόσο καλής ποιότητας, ώστε να γονιμοποιηθεί, να αναπτυχθεί ομαλά ώστε να δημιουργήσει ένα έμβρυο καλής ποιότητας, ικανό να εμφυτευτεί στη μήτρα και να δώσει εγκυμοσύνη.
Γι αυτό και σε αυτούς τους κύκλους υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακύρωσης μέχρι και 40%.
Δηλαδή από τις 10 γυναίκες που ξεκινούν φυσικό κύκλο, στις 4 δεν πρόκειται να γίνει καν εμβρυομεταφορά και ο κύκλος θα ακυρωθεί.
Αυτό μπορεί να είναι ψυχοφθόρο και να οδηγήσει σε απογοήτευση το ζευγάρι.
Συμπερασματικά, στους φυσικούς κύκλους έχουμε συνολικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους εξωσωματικής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η ‘πολυτέλεια’ της επιλογής των καλύτερων ωαρίων και εμβρύων, όπως στους κύκλους με ορμονική διέγερση που αναπτύσσονται πολλά ωάρια.
Παρόλα αυτά, αν η γυναίκα φτάσει στο στάδιο της εμβρυομεταφοράς, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι παρόμοιες με την ‘κανονική’ εξωσωματική.
Οι τροποποιημένοι κύκλοι είναι καλές επιλογές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες που δεν θέλουν να πάρουν ορμόνες ή που έχουν ιστορικό μικρής ανταπόκρισης των ωοθηκών σε διέγερση. Επίσης σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής και όταν υπάρχει λόγος να αποφύγουμε τη διέγερση των ωοθηκών με ορμόνες.
Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα είναι δυνατό να λαμβάνονται πολλά ωάρια σε κάθε φυσικό κύκλο κι όχι μόνο ένα. Τα ωάρια αυτά θα ωριμάζουν με τη χορήγηση ορμονών στο εργαστήριο (και όχι στο σώμα της γυναίκας). Ακόμα όμως πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες πάνω σε αυτό.