fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Γνωρίζετε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά ποσοστά εμφάνισης ασθενειών και συμπτωμάτων, καθώς και διαφορετικές αντιδράσεις στη φαρμακευτική αγωγή; Αυτό οφείλεται σε μια ευρεία ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, τωνορμονών και του τρόπου ζωής. Ως αποτέλεσμα καθίσταται δύσκολη η μελέτη των διαφορών που προκύπτουν αποκλειστικά από το φύλο. Με βάση τα παραπάνω, το 2016 στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησε να λαμβάνεται υπόψη το φύλο ως βιολογική μεταβλητή σε όλες τις έρευνες που χρηματοδοτεί. 

 

Τι κατάφεραν ερευνητές από το Ισραήλ 

Το βιολογικό φύλο καθορίζεται συνήθως από την παρουσία είτε δύο 

χρωμοσωμάτων Χ (XX) στις γυναίκες είτε ενός χρωμοσώματος Χ και ενόςχρωμοσώματος Υ (XY) στα αρσενικά.  

Προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μοντέλο για τη μελέτη των διαφορών φύλου σε ασθένειες θεραπευτικά, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hadassah της Ιερουσαλήμ, πήραντα βλαστοκύτταρα από έναν δότη με σύνδρομο Kleinefelter, και δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά σχεδόν πανομοιότυπα αρσενικά και θηλυκάεπαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.  

 

Από τι έπασχε ο δότης που συμμετείχε στην έρευνα 

«Ο δότης κυττάρων αίματος στη μελέτη μας ήταν ένας από τους λίγους πάσχοντες από Kleinefelter στον κόσμο, του οποίου το αίμα είχε υποπληθυσμούς αρσενικών (XY) και θηλυκών (XX) κυττάρων», δήλωσε ο συμμετέχων στη μελέτη ερευνητής Δρ. Ithai Waldhorn 

«Από αυτόν συγκεκριμένα δημιουργήσαμε αρσενικά και θηλυκά κύτταρα που είναι απολύτως πανομοιότυπα γενετικά, παρόλο που προέρχονται από το ίδιο άτομο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Καθηγητής Benjamin Reubinoff 

 

Τι διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα θηλυκά και αρσενικά βλαστοκύτταρα  

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι ερευνητές παρατήρησαν την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να παράγονται και από τις δύο ομάδες βλαστοκυττάρων -αρσενικά και θηλυκά-. Σημείωσαν όμως κάποιες διαφορές στη γονιδιακή έκφραση μεταξύ τους, με τα αρσενικά εγκεφαλικά κύτταρα να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα έκφρασης γονιδίων που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια και την εγκεφαλική παράλυση, ασθένειες που έχουν υψηλότερο επιπολασμό στους άνδρες. 

«Το μοναδικό σύστημα βλαστικών κυττάρων που έχουμε αναπτύξει θα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τις διαφορές των φύλων και μπορεί να βοηθήσει στη σύγκριση της αποτελεσματικότητας και της τοξικότητας των φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Reubinoff.