fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Όταν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας και έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες φυσικής σύλληψης, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό χέρι βοήθειας για τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας. Τα στάδια και οι θεραπείες διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση, όμως υπάρχει ένα στάδιο το οποίο βρίσκεται σε κάθε ταξίδι εξωσωματικής, και αυτό είναι η εμβρυομεταφορά.

Κατά τη διάρκεια της εμβρυομεταφοράς το έμβρυο, αρχίζει να βγαίνει από τηνπροστατευτική του “φούσκα” και να ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη φάση: την εμφύτευση. Αυτή η διαδικασία είναι το πρώτο “βήμα” του εμβρύου στη μήτρα, όπου θα αναπτυχθεί. Στις επόμενες ημέρες, το έμβρυο “κολλάει” στα τοιχώματα της μήτρας και αρχίζει να ενσωματώνεται στο ενδομήτριο. Είναι φυσιολογικό κάποιες γυναίκες να παρατηρήσουν μικρές κηλίδες αίματος, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Καθώς το έμβρυο ενσωματώνεται περισσότερο, αρχίζει να τροφοδοτείται από τη μήτρα, με την εμφύτευση να ολοκληρώνεται. Τα κύτταρα του εμβρύου τώρα αρχίζουν να διαφοροποιούνται, με κάποια να σχηματίζουν τον πλακούντα και άλλα το ίδιο το έμβρυο.

Ο πλακούντας, αυτός ο ζωτικός οργανισμός, αρχίζει να παράγει β-χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που σηματοδοτεί στο σώμα της μητέρας την ανάγκη για περισσότερη προγεστερόνη, υποστηρίζοντας έτσι την εγκυμοσύνη. Αυτή η ορμόνη είναι επίσης αυτή που μπορεί να ανιχνευθεί μέσω του τεστ εγκυμοσύνης.

 

Μετά την εμβρυομεταφορά, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμες και να ξεκουραστείτε, αν και δεν είναι απαραίτητο να περιορίσετε εντελώς τις δραστηριότητές σας. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα, όπως ελαφρύ πρήξιμο, κούραση, αλλαγές στη διάθεση, πόνος στο στήθος ή εμφάνιση κηλίδων αίματος, τα οποία είναι κοινά και δεν πρέπει να σας ανησυχούν.

Για όλα τα παραπάνω η εμβυομεταφορά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και φέρνει μαζί της μια περίοδο αναμονής γεμάτη αγωνία και ελπίδα. Κατανοούμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να διαχειριστείτε το άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και θέλουμε να σας προσφέρουμε κάποιες συμβουλές για να κάνετε την αναμονή πιο ευχάριστη και λιγότερο στρεσογόνα.

 

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
Μετά την εμβυομεταφορά, είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας και να αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν. Είτε πρόκειται για ένα βιβλίο, μια ταινία, ή ακόμα και μια χαλαρωτική βόλτα, βρείτε τρόπους να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο και μακριά από το άγχος.

 

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
Φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα, σαν να είστε ήδη έγκυος.Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και εστιάστε σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που θα στηρίξουν τόσο τη δική σας υγεία όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Ελαφριά άσκηση
Αν και η έντονη γυμναστική δεν συνιστάται, μια ελαφριά κίνηση όπως το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε την καλή σας φυσική κατάσταση.

 

Συναισθηματική υποστήριξη
Μην διστάσετε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους ή ακόμα και με επαγγελματίες υποστήριξης. Η συναισθηματική υποστήριξη είναι πολύτιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Απασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό
Βρείτε μια νέα χόμπι ή ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό που θα σας κρατήσει απασχολημένες και θα σας δώσει την ευκαιρία να εκφράσετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι η ζωγραφική, η γραφή, ή ακόμα και η κηπουρική.

 

Θυμηθείτε, κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται αυτή την περίοδο μπορεί να διαφέρει. Το σημαντικότερο είναι να προσέχετε τον εαυτό σας και να παραμένετε θετικές. Όλη η ομάδα μας θα είναι δίπλα σας, προσφέροντας στήριξη, και το πιο σημαντικό ελπίδα. Με τη σωστή διαχείριση του άγχους και τη σωστή καθοδήγηση, το ταξίδι προς τη μητρότητα μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολο και πολύ πιο ελπιδοφόρο.