fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Βασίλειος Κελλάρης MD, PhD, MSc
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

Η υπογονιμότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ζήτημα των ημερών μας και απασχολεί εκατοντάδες ζευγάρια επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ψυχολογία τους. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000-300.000 υπογόνιμα ζευγάρια, αριθμός που ισοδυναμεί με το 18-20% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό αντιμετώπισης της υπογονιμότητας εκτιμάται μόνο στο 35%, την ίδια στιγμή που η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, τις μεθόδους, την τεχνογνωσία και τη νομοθεσία που αφορά στην εξωσωματική. 

Από την άλλη, η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με το δημογραφικό να απειλεί την Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων, φαινόμενο το οποίο έκανε την εμφάνισή του –μη αναστρέψιμα- το 2013, και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.  

Οι παραπάνω προβληματισμοί είχαν αποτελέσει αντικείμενο ατελείωτων συζητήσεων με τον Χάρη Χηνιάδη, επίσης γυναικολόγο αναπαραγωγής, και σε συνδυασμό με την επιθυμία μας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το μη κερδοσκοπικό σωματείο BeLive 

Μας φάνηκε πρωτοποριακό και μας άρεσε ως ιδέα. Αυτό δηλαδή που κάναμε ούτως ή άλλως στο ιατρείο μάς οδήγησε να δημιουργήσουμε την Be-Live, με όραμα την κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας μέσω υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και του κοινού.  

Η ίδρυση του BeLive έγινε πραγματικότητα τον Φεβρουάριο του 2019, υλοποιώντας το όνειρό μας. Η ομάδα μας απαρτίζεται από γιατρούς και επιστήμονες υγείας από όλη την Ελλάδα, αλλά και από έμπειρους επαγγελματίες σε τομείς όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση και ο πολιτισμός. Ανεκτίμητη είναι και η συνεργασία πλήθους εθελοντών, αλλά και η πολύτιμη στήριξη χορηγών και μεγάλων κέντρων εξωσωματικής από όλη τη χώρα, τα οποία ανταποκρίθηκαν αμέσως θετικά στην πρότασή μας να μας βοηθήσουν, καλύπτοντας μέρος του κόστους της διαδικασίας.   

Το Σωματείο μας αναγνωρίζει το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμιστούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική, με το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής να ανέρχεται στα 3.000-4.000€. Αναγνωρίζει επίσης την ύπαρξη ελλιπούς πληροφόρησης σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό, βασικό μας μέλημα είναι να αγκαλιάσουμε τις περιοχές αυτές οργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε δυναμικό παρών σε ημερίδες, συνέδρια, συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ επισκεφθήκαμε και ακριτικά νησιά. Θέλαμε ο κόσμος να μάθει για το έργο μας και να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο στήριξης απομακρυσμένων περιοχών, έχουμε υιοθετήσει τον Δήμο Σάμου και δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τη διαδικασία της αναδοχής και σε άλλες ακριτικές περιοχές.  

Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της BeLive θα χρειαστεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Αρχικά, θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.belive.gr, όπου θα του ζητηθεί να επισυνάψει τα απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης και εκτίμηση του περιστατικού. Τα κριτήρια που εξετάζει η Be-Live προκειμένου να εντάξει ένα υπογόνιμο ζευγάρι στο πρόγραμμά της είναι κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά. Συγκεκριμένα, δίνεται προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν άλλο παιδί, ενώ υπάρχει περιορισμός στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τις καταθέσεις και την οικογενειακή ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, υπάρχει Επιτροπή η οποία αξιολογεί τα ιατρικά κριτήρια, όπως ηλικία και αναπαραγωγικό δυναμικό. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα. 

Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Στην περίπτωση που το ζευγάρι γίνει αποδεκτό στο πρόγραμμα της BeLive, θα υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από πλήρη ενημέρωση. Η όλη πορεία του περιστατικού μέχρι και τη γέννηση παρακολουθείται από τους γιατρούς της BeLive. Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι το ζευγάρι δεν επιβαρύνεται οικονομικά, εφόσον τα φάρμακα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και το Σωματείο μας, ενώ όλο το υπόλοιπο κόστος το αναλαμβάνουμε εμείς, σε συνεργασία με τις περισσότερες από οκτώ μονάδες εξωσωματικής που μας στηρίζουν. Φαίνεται παράξενο στους υποψήφιους γονείς, οι οποίοι μας ρωτούν με δυσπιστία αν είναι αλήθεια, αλλά έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, δε θα ξεχάσουμε ποτέ την πρώτη μας επιτυχία. Το πρώτο μας ζευγάρι, το πρώτο θετικό τεστ κύησης και τη στιγμή που η Be-Live έδωσε το πρώτο της μωρό στην αγκαλιά των γονιών του, τον Μάρτιο του 2020, έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση της BeLive. Το όνειρο πέτυχε, το προσωπικό μας στοίχημα κερδήθηκε! Και κάθε φορά η ίδια χαρά, η ίδια συγκίνηση. 

Είμαστε περήφανοι που κάνουμε πράξη την αρχική μας δέσμευση. Από τις 20 Μαρτίου 2019 που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, η BeLive έχει αγκαλιάσει 18 μωρά, ενώ στα περιστατικά που έχουν διεκπεραιωθεί το ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία εξωσωματικής είναι 78%. 

Είμαστε επίσης περήφανοι που η ομάδα μας μεγαλώνει. Με μεγάλη χαρά εκτιμούμε την ανταπόκριση και την απέραντη συνεισφορά όλων στο έργο μας. Μας βοηθάνε να συνεχίζουμε με χαμόγελο και ακόμα περισσότερη ενέργεια. Καλούμε λοιπόν όποιον ενδιαφέρεται να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας ως δωρητής, ανάδοχος ζευγαριού ή και ολόκληρης περιοχής, εθελοντής σε διάφορους τομείς όπως η Ιατρική και η Γραμματειακή υποστήριξη ή και ως απλός φίλος-υποστηρικτής του προγράμματος. 

Δίνουμε επίσης το μήνυμα στα υπογόνιμα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, να μην απογοητεύονται. Κυρίως, να ενημερώνονται σωστά από εξειδικευμένους γιατρούς και κέντρα γονιμότητας. Επίσης, να πιστεύουν στην Επιστήμη και τις εξελίξεις της στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πέρα, όμως, από την Επιστήμη υπάρχει και ο παράγοντας ανθρωπιά και εδώ έρχεται να βοηθήσει η Be-Live. Παροτρύνουμε, λοιπόν, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να εξετάσουν κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα της Be-Live και να κάνουν αίτηση ώστε να βοηθηθούν από την ομάδα μας. Οι άνθρωποι της Be-Live είμαστε εδώ και θα τους υποστηρίξουμε, κάνοντας πράξη την αρχική μας δέσμευση. 

Η αισιοδοξία, η επιμονή και η αγάπη για το εγχείρημά μας, αλλά και η εμπιστοσύνη όλων των ανθρώπων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση και την εξέλιξη του δικού μας ονείρου, ήταν, είναι και θα είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μας, το πρώτο και το τελευταίο κίνητρο. 

 

Βασίλειος Κελλάρης MD, PhD, MSc
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
IVF specialist
Αντιπρόεδρος Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ