fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Τα προβιοτικα βοηθουν στην καλυτερη διαχειρηση του συνδρομου πολυκυστικων ωοθηκων

Μια πρόσφατη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients Journal, εξετάζει την επίδραση των προβιοτικών συμπληρωμάτων σε έφηβες με παχυσαρκία και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, διερευνώντας τα πιθανά οφέλη τους σε ορμονικά, μεταβολικά και φλεγμονώδη προφίλ.

 

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια διαδεδομένη διαταραχή που επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και τη σοβαρότητα του συνδρόμου.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η διαταραχή στη σύνθεση του μικροβιώματος, που εξασφαλίζει ισορροπία στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, μπορεί να εμπλέκεται στην παθογένεση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Υπενθυμίζεται ότι μικροβίωμα είναι οι αποικίες των αβλαβών μικροοργανισμών στον γαστρεντερικό σωλήνα κι όχι μόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προβιοτικά και τα σχετικά συμπληρώματα έχουν αναδειχθεί ως πιθανές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών σε παχύσαρκες έφηβες.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια σύνθετη ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει το 3,4-19,6% των εφήβων κοριτσιών και το 5-10% των ενήλικων γυναικών. Συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Ο έλεγχος του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, απώλεια βάρους και φαρμακολογικές θεραπείες, όπως αντισυλληπτικά και αντι-ανδρογόνα. Νέες θεραπείες, όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη και η μυοϊνοσιτόλη, δείχνουν πολλά υποσχόμενες, αλλά απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

 

Τι σχέση έχει η παχυσαρκία με το σύνδρομο

Ένας βασικός παράγοντας στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η παχυσαρκία, που επηρεάζει έως και το 80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 30-50% σε άλλες χώρες.

Έχει διαπιστωθεί ότι το άγχος, η υπερκατανάλωση τροφής και η παχυσαρκία συνδέονται με την ανάπτυξη του συνδρόμου. Οι έφηβες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζουν επίσης υψηλή συχνότητα υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας, που κυμαίνεται από 30% έως 40%. Όπως φαίνεται, ο λιπώδης ιστός παράγει αδιποκίνες, συμπεριλαμβανομένων των προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών μορίων, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή.

Πώς εμπλέκεται το μικροβίωμα του εντέρου με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Νέες έρευνες δείχνουν ότι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων διαταραχών, καρδιαγγειακών προβλημάτων και μεταβολικών διαταραχών, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ αυτών των ανισορροπιών του μικροβιώματος του εντέρου και του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ενώ κανένα συγκεκριμένο βακτήριο δεν έχει αναγνωριστεί ως αιτιώδης παράγοντας, μερικές μελέτες υποδεικνύουν αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών βακτηρίων, όπως το Prevotella και το Escherichia coli, καθώς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Επιπλέον, δύο κύριες υποθέσεις εξηγούν τη σχέση μεταξύ της διαταραχής στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και του Συνδρόμου

Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες διαταράσσει τον εντερικό φραγμό, προκαλώντας φλεγμονή και υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο υπερανδρογονισμός επηρεάζει άμεσα το μικροβίωμα του εντέρου, ανεξάρτητα από τη διατροφή και την παχυσαρκία.

 

Διερεύνηση των δυνατοτήτων των προβιοτικών στην υγεία του εντέρου και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Πολυάριθμες μελέτες πάντως έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, επιβεβαιώνοντας τη συσχέτιση.

Στην εν λόγω μελέτη, τα προβιοτικά αποδείχθηκαν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, καθώς διαθέτουν διάφορες ευεργετικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση προβιοτικών βελτιώνει σημαντικά τους ορμονικούς και φλεγμονώδεις δείκτες σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Μελέτες που περιλαμβάνουν προβιοτικά πολλαπλών στελεχών έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, με σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης, στην περιφέρεια μέσης, και στην αναλογία μέσης-γοφών.

Τα προβιοτικά έχουν επίσης συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων, που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα τριγλυκερίδια ορού και αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα καλά ρυθμισμένο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διασφαλίζει μεταξύ άλλων και καλύτερη γονιμότητα, οπότε ο ρόλος των προβιοτικών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.