fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε αυτό που και άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει: ότι γενικά οι γυναίκες σήμερα αποκτούν λιγότερα παιδιά από ότι στο παρελθόν και γίνονται για πρώτη φορά μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.  

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή John Ermisch του Κέντρου Δημογραφικών Επιστημών Leverhulme τηςΟξφόρδης,εξέτασε όμως και μία επιπλέον παράμετρο, αυτήν του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών.  

Αν και αντίστοιχες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν έχουν δείξει ότι μέχρι και πριν μερικά χρόνια οι λιγότερο μορφωμένες γυναίκες αποκτούσαν παιδιά σε νεότερες ηλικίες από εκείνες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η νέα μελέτη δείχνει ότι πλέον οι γυναίκες και από τις δυο ομάδες αναβάλλουν την μητρότητα.  

Μάλιστα αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε επιπλέον και το μορφωτικό επίπεδο και των δύο γονέων της κάθε γυναίκας, προσπαθώντας να εντοπίσει αν κι αυτό παίζει ρόλο στον προγραμματισμό τεκνοποίησης.  

Η μελέτη έδειξε ότι και οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καθυστερούν να κάνουν παιδιά, με τα αποτελέσματα της μελέτης να ισχύουν ακόμη και για τις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες, των οποίων οι γονείς είχαν επίσης χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (δηλαδή όχι πέρα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Γενικά, ο συνολικός μέσος όρος παιδιών των γυναικών που οι ίδιες όσο και οι γονείς τους έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, φαίνεται να αναλογούν όχι πάνω από δύο παιδιά ανά γυναίκα το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012 και λιγότερο από δύο το διάστημα μεταξύ 2017 και 2020. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα ποικιλοτρόπως αποδεικνύει ότι είτε χαμηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας είτε υψηλό οι επιπτώσεις, όσον αφορά τη μητρότητα, είναι ίδιες: λιγότερα παιδιά.