fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι μητέρες που βιώνουν άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μεταφέρουν παρόμοια συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά τους. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Kings College στο Λονδίνο. Αυτό το εύρημα φαίνεται να αποδομεί τις θεωρίες πολλών που υποστηρίζουν ότι το στρες της εγκυμοσύνης είναι επιβαρυντικό για το μωρό, κάτι που φυσικά γεμίζει με ενοχές τις αγχωμένες εγκυμονούσες.  

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στηνεφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβωνκαι διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του KCL και έριξε περισσότερο φως σε ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό συζητιέται πολύ.  

Αυτό που ήταν ασαφές είναι πόσο η εγκυμονούσα επηρεάζει το έμβρυο λόγω του άγχους της κατά την ενδομήτριο ζωή, καθώς αρκετοί επιστήμονες στηρίζουν αυτή την υπόθεση.  

 

Γιατί οι εγκυμονούσες που έχουν κάνει εξωσωματική είναι πιο αγχωμένες 

Η εν λόγω έρευνα εξέτασε κυρίως γυναίκες που ακολούθησαν θεραπείες γονιμότητας ή κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η ομάδα γυναικών έχουν περισσότερο άγχος κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες που έχουν επιτύχει εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν αυξημένο στρες εξαιτίας του φόβου αποβολής ή του άγχους αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι της εγκυμοσύνης. 

Οι ερευνητές εξέτασαν οκτώ υπάρχουσες μελέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2010 και 2019 σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του άγχους των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και των συναισθηματικών προβλημάτων στα παιδιά που είχαν καταφέρει να γεννήσουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και εξετάζοντας τον ρόλο της γενετικής στον τρόπο μετάδοσης του άγχους. 

Δεδομένα από τρεις μελέτες (που αξιολόγησαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 0,5 και 10 ετών) έδειξαν ότι η έκθεση στο μητρικό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίστηκε με συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά. 

Από την άλλη, 6 μελέτες (οι οποίες αξιολόγησαν ένα ευρύτερο ηλικιακό εύρος παιδιών μεταξύ 1 μηνός και 22 ετών) για το μεταγεννητικό άγχος εντόπισαν μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ του μεταγεννητικού άγχους και των μεταγενέστερων συναισθηματικών προβλημάτων και την εμφάνιση διαταραχών άγχους στα παιδιά στο μέλλον.  

 

Η έρευνα έδειξε όμως και κάτι άλλο 

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά ανήσυχων γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και τα ίδια αγχώδη διαταραχή ή να έχουν ψυχολογικά προβλήματα με βασικό πυρήνα το στρες. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται ότι κατέληξε και η εν λόγω έρευνα. Ότι δηλαδή η ανατροφή του παιδιού από έναν αγχωμένο γονέα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Yasmin Ahmadzadeh, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε το εξής: «Παρόλο που το άγχος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να επηρεάζει και τόσο το παιδί που θα γεννήσει, η συνεχόμενη έκθεση στο άγχος των γονέων, καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να του προκαλέσει αργότερα συναισθηματικά προβλήματα. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που εξετάσαμε επικεντρώθηκαν στις σχέσεις μητέρας-παιδιού, ενώ μια μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τον ρόλο του πατέρα, καθώς και των αδελφών και των υπόλοιπων μελών της ευρύτερης οικογένειας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε τι ποσοστό επιδρούν οι γενετικοί και σε τι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο στρες που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί. Τα αποτελέσματα επομένως μας υπογραμμίζουν μια εντυπωσιακή ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας νέας έρευνας». 

Παρόλο λοιπόν που η έρευνα έδειξε ότι το άγχος στην εγκυμοσύνη δεν επιδρά τόσο αρνητικά όσο νομίζαμε στα παιδιά που γεννιούνται, είναι πιο σημαντικό ένας γονιός να βρει λύσεις για να ρυθμίσει το άγχος του, ώστε να μην το μεταδίδει στο παιδί του την περίοδο που το μεγαλώνει, καθώς αυτό φαίνεται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του.