fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες μετά τα 40 σε Δανία και Σουηδία. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για γυναίκες ηλικίας 40–49 ετών στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.   

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μια αύξηση στο ποσοστό των γυναικών ηλικίας 40-44 ετών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 24% σε 31% των γυναικών στη Δανία, από 27 σε 30% στη Σουηδία και από 22 σε 24% στη Νορβηγία.  

Ταυτόχρονα σε αυτές τις χώρες διπλασιάστηκε το ποσοστό περιπτώσεων γυναικών από 40-49 ετών που χρήζουν ανάγκης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα σημειώθηκε συνεχής αύξηση των γεννήσεων από μητέρες μεταξύ 40-44 ετών στη Δανία και τη Σουηδία.  

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά τα 40 την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν στη Δανία από 9,5 περίπου στις 12 ανά 1000 γυναίκες ετησίως, στη Σουηδία από 11,7 σε 14,3, ενώ στη Νορβηγία το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στις 11 γεννήσεις ανά 1000 γυναίκες.  

Παγκόσμια τάση στις κοινωνίες της Δύσης 

Η υπεύθυνη της μελέτης Dr. Ingela Lindh, ειδική στη Μαιευτική και Γυναικολογία στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την παγκόσμια τάση στις κοινωνίες της Δύσης όλο και περισσότερες γυναίκες να αναβάλλουν ή να καθυστερούν να γίνουν μητέρες. Πολλές γυναίκες θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να καθιερωθούν στην αγορά εργασίας πριν αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω της δυσκολίας σύλληψης καθώς αυξάνει η ηλικία της γυναίκας. Η επικεφαλής της έρευνας τόνισε επίσης ότι στην έρευνα διαπίστωσαν πως όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια σε μονάδες εξωσωματικής για να ενημερωθούν σχετικά με τη γονιμότητά τους.