Ποιες γυναίκες χρειάζεται να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους και πώς.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο επηρεάζονται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Όπως εξηγεί ο Dr. Κωνσταντίνος Αργυράκης, Ιατρός – Μαιευτήρας
Χειρουργός Γυναικολόγος -Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής
Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των συμπτωμάτων που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τ’ αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε.
Όσα περισσότερα «ναι» πείτε σ’ αυτά τα ερωτήματα, τόσο περισσότερο θα έχετε να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή.
Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό.
Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα, να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.
1. Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας;
Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.
2. Εχετε εξάψεις;
Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για κάμποσα χρόνια.
3. Ιδρώνετε την νύχτα;
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’ αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά.
4. Εχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο;
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να’χει φαγούρα και να’ναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.
5. Έχετε ιλίγγους και ταχυπαλμίες;
Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.
6. Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση;
Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.
7. Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο;
Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών.
8. Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη;
Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, η κόπωση και το στρες.
9. Εχετε χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ;
Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφό σας.
10. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;
Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.
11.Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα;
Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι αν μια γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης (κάποιος δηλαδή στενός συγγενής, όπως η μητέρα της ή η αδερφή της είχε εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών) και δεν έχει η ίδια τεκνοποιήσει, καλό θα ήταν να συζητήσει με τον γιατρό της το ενδεχόμενο κατάψυξης ωαρίων κατά προτίμηση πριν φτάσει τα 35, για να παρατείνει τη γονιμότητά της, καθώς είναι πολύ πιθανό η πρόωρη εμμηνόπαυση να εμφανιστεί και στην ίδια υποβαθμίζοντας την ικανότητα τεκνοποίησης