fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Πώς η υπογονιμότητα συνδέεται με αυξανόμενο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας 

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ιστορικό υπογονιμότητας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας,με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα είχαν 16% περισσότερο αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό υπογονιμότητας. 

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες στις ΗΠΑ, αλλά η σύνδεσή της με την καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχει μελετηθεί καλά μέχρι πρόσφατα. Στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν για 15 χρόνια μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες εξετάστηκε αν το ιστορικό υπογονιμότητας συσχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. 

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας λέει πολλά για το μελλοντικό της κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», τονίζει μία από τους επικεφαλής της έρευνας Emily Lau, MD, MPH, Καρδιολόγος και Διευθυντής της Καρδιαγγειακής Κλινική στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. 

 

Σε τι χρησιμεύει αυτή η πληροφορία; 

Η έρευνα, που διεξήχθη με την υποστήριξη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας,  έδειξε ότι ο αυξημένος κίνδυνος που υπήρχε ήταν ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.  

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ιστορικό της υπογονιμότητας μιας γυναίκας, αλλά αν γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είχε ιστορικό υπογονιμότητας, μπορούμε να είμαστε πιο επιθετικοί για να την συμβουλεύσουμε για άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, του καπνίσματος κλπ., προκειμένου να προστατεύσει την καρδιά της», εξηγεί η Lau. 

 

Ποιοι είναι όμως οι μηχανισμοί που συνδέουν τη γυναικεία υπογονιμότητα με την  καρδιακή ανεπάρκεια;  

Στο μέλλον οι επικεφαλής της έρευνας ελπίζουν να διεξάγουν μια προοπτική μελέτη για την επίλυση αυτού του μυστηρίου, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα της αρτηριακής πίεσης, καθώς υποψιάζονται ότι αυτός είναι ο παράγοντας-κλειδί.