fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αντισώματα που προκύπτουν είτε από εμβολιασμό είτε από μόλυνση με COVID-19 δεν επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα. 

 

Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων ανάμεσα σε εκείνες τις γυναίκες που είχαν αντισώματα στον COVID-19 και σε εκείνες που δεν είχαν. 

 

«Ελπίζουμε ότι όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά για να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, με δεδομένα τα ευρήματα της μελέτης αυτής ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί υπογονιμότητα», δήλωσε ο Dr Hugh Taylor, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM). 

 

Οι ανησυχίες για μια πιθανή αυτοάνοση απόκριση απέναντι σε μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην εμφύτευση του εμβρύου, που ονομάζεται syncytin-1, προέκυψαν λόγω των δομικών ομοιοτήτων της με την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Μια τέτοια ανοσοαπόκριση, εάν υπήρχε, θα ανέστειλε την πρωτεΐνη syncytin-1 που βοηθά τα έμβρυα να προσκολληθούν στο ενδομήτριο. 

 

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ASRM’s Fertility & Sterility Reports, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε δεδομένα από μελέτη σε ανθρώπους. Εξετάστηκαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης 143 γυναικών, 88 από τις οποίες είχαν αρνητικό τεστ για αντισώματα COVID-19, ενώ 55 γυναίκες ήταν θετικές για αντισώματα. Είκοσι από τις γυναίκες με αντισώματα είχαν μολυνθεί προηγουμένως με COVID-19, ενώ 35 είχαν λάβει τα εμβόλια Pfizer ή Moderna. 

 

Η εμβρυομεταφορά κατεψυγμένης βλαστοκύστης χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για την εκτίμηση του αντίκτυπου του κορωνοϊού στα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου. Η επιτυχής εμφύτευση εμβρύου διαγνώστηκε με αύξηση των επιπέδων χοριακής γοναδοτροπίνης οκτώ ημέρες μετά τη μεταφορά στη μήτρα. 

 

Η ανοσο-αντίδραση πάνω από 3000 πρωτεϊνών που βρέθηκαν σε ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένης της syncytin-1), με αντισώματα SARS-CoV-2, ερευνήθηκε σε ξεχωριστή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Akiko Iwasaki, δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση. 

 

Ελπίζεται ότι η νέα κλινική έρευνα του Δρ Morris, σε συνδυασμό με εργαστηριακές μελέτες όπως αυτή του Δρ Iwasaki, θα προσφέρει περαιτέρω σιγουριά σε πολλές γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή χωρίς βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα.