fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Host & Microbe αποκάλυψε πως ο πλακούντας – το εμβρυομητρικό όργανο που συνδέει το έμβρυο με τη μητέρα – χρησιμοποιεί ένα μοριακό τέχνασμα για να προσποιηθεί ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, η Hana Totary-Jain, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ανακάλυψε ότι τα κύτταρα του πλακούντα προσποιούνται μια ιική εμφάνιση, χρησιμοποιώντας RNA που συλλέγεται από τα δικά τους γονιδιώματα, για να εξαπατήσουν τους ανοσολογικούς αισθητήρες τους, παράγοντας λάμδα ιντερφερόνη με σκοπό να ενισχύσουν την ανοσολογική άμυνα. Το πώς όμως τα κύτταρα του πλακούντα καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν μόνο τη λάμδα ιντερφερόνη, διατηρώντας την ανοσολογική απόκριση σε ήπιο βαθμό, εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο.

 

Για ποιο λόγο ο πλακούντας χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα
Η Totary-Jain εξηγεί ότι ο πλακούντας είναι ένα όργανο που απορρίπτεται κατά τη γέννηση και άρα μπορεί να αντέξει να αναλάβει ανοσολογικούς κινδύνους που άλλοι ιστοί δεν μπορούν. Υποψιάζεται γιατί τα κύτταρα του πλακούντα εξέλιξαν αυτό το τέχνασμα προκειμένου να προστατέψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Τα ευρήματα επομένως αποκαλύπτουν μια νέα στρατηγική που έχει ο πλακούντας για την προστασία του εμβρύου πέρα από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας. Δεδομένου ότι η ανοσολογική απόκριση της μητέρας μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να μην αποβληθεί το έμβρυο ως ξενιστής, ο πλακούντας έπρεπε να αναπτύξει επιπλέον άμυνες προς το αναπτυσσόμενο μωρό. Προσποιούμενος ότι είναι υπό ιογενή επίθεση, ο πλακούντας ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας σε ήπιο βαθμό προκειμένου να προστατεύσει το έμβρυο από ιούς που προσπερνούν την ανοσολογική άμυνα της εγκυμονούσας και εισέρχονται στον οργανισμό της. Η ήπια αυτή ανοσολογική απόκριση μπορεί να παρέχει μέτρια προστασία στους ευαίσθητους ιστούς του εμβρύου.