fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Ποιο μητρικό γάλα έχει τα περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού; Της μητέρας που έχει εμβολιαστεί ή της μητέρας που έχει νοσήσει;  

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες που θηλάζουν ή εγκυμονούν και θα ήθελαν να θηλάσουν το μωρό τους. Το σίγουρο ωστόσο είναι ένα: τόσοηλοίμωξη όσο καιοεμβολιασμός κατά του κορωνοϊού γυναικών που θηλάζουν οδηγεί στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού στο μητρικό γάλα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα νέα έρευνα βάζοντας τέλος σε διλήμματα των γυναικών που ήθελαν να θηλάσουν το μωρό τους και έχουν ενδοιασμούς.  

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics και διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Rochester των ΗΠΑ, το μητρικό γάλαγυναικώνπουείχαν νοσήσει απόκορωνοϊό,καθώς καιτο μητρικό γάλα γυναικών πουείχαν εμβολιαστείκατά τουκορωνοϊού περιείχεαντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τη δράση τουιού. 

Η ΠαιδίατροςκαιΚαθηγήτριαΥγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολήςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,Βίκυ Μπενέτουσυνοψίζει αυτά τα δεδομένα. 

 

Το προφίλ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα 

Συγκεκριμένα στη μελέτη συμμετείχαν47 θηλάζουσεςμε ιστορικό λοίμωξης απόκορονοϊότοπροηγούμενο14ημερο και 30 θηλάζουσεςμετά απόεμβολιασμό μεεμβόλιοmRNA (Pfizer ή Moderna)χωρίς ιστορικό νόσησης από τον κορωνοϊό.  

Όλες οι θηλάζουσες παρακολουθήθηκανγια διάστημα90 ημερών(μετά απότη διάγνωση της νόσου η πρώτη ομάδακαιμετά την 2η δόση του εμβολίου η δεύτερη ομάδα)κατά το οποίο έδωσανδείγματα μητρικού γάλακτος σε καθορισμένες χρονικές στιγμές,για τη μέτρηση αντισωμάτων. 

 

Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα αντισώματα; 

Αντισώματα έναντι του κορονοϊού βρέθηκανστο μητρικό γάλακαιτων δύο ομάδων θηλαζουσώνγυναικών. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, τόσοστο είδος και στηνποσότητα των αντισωμάτων,όσο καιστη χρονική στιγμήεμφάνισηςκαι τη διάρκειά τους.  

Η λοίμωξηαπό τον ιόοδήγησεστηνταχύτερηπαραγωγήκυρίως IgA αντισωμάτων στο μητρικό γάλαπου σε μεγάλο ποσοστό των γυναικώνανιχνεύονταν90 μέρες μετά την λοίμωξη, ενώ ο εμβολιασμός οδήγησε στη μεγαλύτερηκαι πιο σταθερήπαραγωγή κυρίως IgG αντισωμάτων, των οποίων η ποσότητα άρχισε να μειώνεται 90 μέρες μετά την 2ηδόση του εμβολίου. 

Η εξουδετερωτική ικανότητα του μητρικού γάλακτος,που αποδίδεται στον συνδυασμό IgA και IgG αντισωμάτων,διαπιστώθηκεκαι στις δύο ομάδες γυναικών, μεελαφρώςμεγαλύτερηεξουδετερωτική ικανότητα να παρατηρείταιστο μητρικό γάλα των μητέρωνπου είχαν νοσήσεισε σχέση με αυτές που είχαν εμβολιαστεί.Κάτι ακόμα που χρειάζεται να τονιστεί είναι ότι σε κανένα δείγμα μητρικού γάλακτος δενανιχνεύτηκεοίδιος οιός. 

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο η λοίμωξη από κορωνοϊό όσο και ο εμβολιασμός κατά του ιούοδηγούν στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Τα αντισώματα αυτά μεταφέρονται στο μητρικό γάλα και προσφέρουν προστασία στα βρέφη που θηλάζουν και πλεονέκτημα σε σχέση με τα βρέφη που δεν θηλάζουν.