Ποιο μητρικό γάλα έχει τα περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού; Της μητέρας που έχει εμβολιαστεί ή της μητέρας που έχει νοσήσει;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες που θηλάζουν ή εγκυμονούν και θα ήθελαν να θηλάσουν το μωρό τους. Το σίγουρο ωστόσο είναι ένα: τόσο η λοίμωξη όσο και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού γυναικών που θηλάζουν οδηγεί στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού στο μητρικό γάλα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα νέα έρευνα βάζοντας τέλος σε διλήμματα των γυναικών που ήθελαν να θηλάσουν το μωρό τους και έχουν ενδοιασμούς.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics και διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Rochester των ΗΠΑ, το μητρικό γάλα γυναικών που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, καθώς και το μητρικό γάλα γυναικών που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού περιείχε αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τη δράση του ιού.
Η Παιδίατρος και Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βίκυ Μπενέτου συνοψίζει αυτά τα δεδομένα.
Το προφίλ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα
Συγκεκριμένα στη μελέτη συμμετείχαν 47 θηλάζουσες με ιστορικό λοίμωξης από κορονοϊό το προηγούμενο 14ημερο και 30 θηλάζουσες μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA (Pfizer ή Moderna) χωρίς ιστορικό νόσησης από τον κορωνοϊό.
Όλες οι θηλάζουσες παρακολουθήθηκαν για διάστημα 90 ημερών (μετά από τη διάγνωση της νόσου η πρώτη ομάδα και μετά την 2η δόση του εμβολίου η δεύτερη ομάδα) κατά το οποίο έδωσαν δείγματα μητρικού γάλακτος σε καθορισμένες χρονικές στιγμές, για τη μέτρηση αντισωμάτων.
Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα αντισώματα;
Αντισώματα έναντι του κορονοϊού βρέθηκαν στο μητρικό γάλα και των δύο ομάδων θηλαζουσών γυναικών. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, τόσο στο είδος και στην ποσότητα των αντισωμάτων, όσο και στη χρονική στιγμή εμφάνισης και τη διάρκειά τους.
Η λοίμωξη από τον ιό οδήγησε στην ταχύτερη παραγωγή κυρίως IgA αντισωμάτων στο μητρικό γάλα που σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών ανιχνεύονταν 90 μέρες μετά την λοίμωξη, ενώ ο εμβολιασμός οδήγησε στη μεγαλύτερη και πιο σταθερή παραγωγή κυρίως IgG αντισωμάτων, των οποίων η ποσότητα άρχισε να μειώνεται 90 μέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου.
Η εξουδετερωτική ικανότητα του μητρικού γάλακτος, που αποδίδεται στον συνδυασμό IgA και IgG αντισωμάτων, διαπιστώθηκε και στις δύο ομάδες γυναικών, με ελαφρώς μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα να παρατηρείται στο μητρικό γάλα των μητέρων που είχαν νοσήσει σε σχέση με αυτές που είχαν εμβολιαστεί. Κάτι ακόμα που χρειάζεται να τονιστεί είναι ότι σε κανένα δείγμα μητρικού γάλακτος δεν ανιχνεύτηκε ο ίδιος ο ιός.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο η λοίμωξη από κορωνοϊό όσο και ο εμβολιασμός κατά του ιού οδηγούν στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Τα αντισώματα αυτά μεταφέρονται στο μητρικό γάλα και προσφέρουν προστασία στα βρέφη που θηλάζουν και πλεονέκτημα σε σχέση με τα βρέφη που δεν θηλάζουν.