fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή πιθανόν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν σε επόμενη εγκυμοσύνη. Αυτό έδειξε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή είχαν 10% μειωμένη πιθανότητα να συλλάβουν στην επόμενη εγκυμοσύνη τους σε σύγκριση με εκείνες που είχαν προ- ηγούμενους φυσικούς τοκετούς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στη σύλληψη ενός επόμενου μωρού από τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

 

Τι άλλο ενδιαφέρον έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τη σχέση προς την άλλη κατεύθυνση, μεταξύ μειωμένης γονιμότητας και μεταγενέστερης καισαρικής τομής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που χρειάστηκαν ένα χρόνο ή περισσότερο για να συλλάβουν είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική τομή, σε σύγκριση με τις γυναίκες που πέρασαν λιγότερο από 12 μήνες προσπαθώντας να συλλάβουν.

 

Επηρεάζει τελικά η χειρουργική διαδικασία την ικανότητα σύλληψης; Ποια είναι η απάντηση των ειδικών;

Οι επικεφαλής της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές στο χρόνο που απαιτείται για την επιτυχία σύλληψης είναι απίθανο να οφείλονται στην ίδια τη χειρουργική διαδικασία της καισαρικής και ότι πιθανόν σχετίζονται με προβλήματα που συνδέονται με υπογονιμότητα.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες με δυσκολία σύλληψης είχαν υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών εγκυμοσύνης. Είχαν επίσης περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, ο κίνδυνος καισαρικής τομής εξακολουθούσε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες που δεν είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Sima, επισημαίνοντας ότι: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρατηρούμενη μειωμένη ικανότητα σύλληψης μετά από καισαρική τομή μπορεί να συνδέεται με υποκείμενες μητρικές παθήσεις που δεν έχουν διαγνωστεί ή δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί κλινικά».