fbpx
Επιλογή Σελίδας
Η σχέση του βάρους με τη γονιμότητα (με τη ματιά του διαιτολόγου) 

Η σχέση που έχουμε με το σωματικό βάρος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει σύνθετη. 
Δεν αποδεχόμαστε πάντα τις αλλαγές του βάρους μας, κάποιες φορές αργούμε να τις καταλάβουμε και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία μας. 

 

Το σωματικό βάρος τόσο της γυναίκας όσο και του άντρααποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική διαδικασία, είτε αυτή συμβαίνει με φυσικό είτε με υποβοηθούμενο τρόπο. 

 

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε γυναίκες αποδεικνύουν την αρνητική συσχέτιση της γονιμότητας τόσο με την παχυσαρκία όσο και με το ελλιπές βάρος, σε αντίθεση με τις γυναίκες που διατηρούν ένα ιδανικό βάρος και οι οποίες παρουσιάζονται πιο γόνιμες. Όσο πιο κοντά στο ιδανικό βάρος βρίσκεται μία γυναίκα (Δείκτης Μάζας Σώματος: 18,5-25), τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας της γονιμοποίησης, είτε φυσικής είτε υποβοηθούμενης.  

 

Οι γυναίκες με αυξημένο βάρος παρουσιάζουν συχνά διαταραχές στον κύκλο, που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας και καθυστέρηση της σύλληψης. Και αν υπάρξει εγκυμοσύνη, παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών και άλλων επιπλοκών. 
Επίσης οι γυναίκες με αυξημένο βάρος παρουσιάζουν συχνότερα διαταραχές στην ωορρηξία σε σχέση με εκείνες που διατηρούν φυσιολογικό βάρος.  

 

Ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για τη γονιμότητα αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο είναι πιο συχνό σε γυναίκες με αυξημένο βάρος, ενώ πολλές φορές αυτό συνδέεται και με αντίσταση στην ινσουλίνη, προσθέτοντας αλυσιδωτά άλλον έναν επιβαρυντικό παράγοντα γονιμότητας.  

 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρνητικό παράγοντα για τη σύλληψη αποτελεί και το πολύ χαμηλό βάρος μίας γυναίκας. Κι αυτό επειδή γυναίκες με χαμηλό βάρος μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στον κύκλο και στην ωορρηξία, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη.  

 

Η ρύθμιση του αυξημένου ή ελαττωμένου σωματικού βάρους συνδέεται με βελτίωση του κύκλου και της ωορρηξίας της γυναίκας, βοηθώντας στον στόχο της σύλληψης.  

 

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το σωματικό βάρος τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα στην ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος. Το αυξημένο βάρος συνδέεται με κακής ποιότητας ωάρια και σπερματοζωάρια, δυσκολεύοντας τη σύλληψη.  

 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ανάγκη για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς απώλεια ακόμη και 10% του υπερβάλλοντος βάρος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου και στην πρόκληση ωορρηξίας, καθώς και στην καλύτερη ανταπόκριση στα ορμονικά φάρμακα, διευκολύνοντας τη σύλληψη.  

 

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πολλές δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (ή από στόμα σε στόμα) και που υιοθετούνται από γυναίκες στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το περιττό βάρος και να πετύχουν μία υγιή εγκυμοσύνη. 
Κάτι τέτοιο, όμως, συχνά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού είτε η ρύθμιση του βάρους δεν επιτυγχάνεται είτε παρατηρείται παροδική μόνο απώλεια κιλών. Με άλλα λόγια, η όλη προσπάθεια απώλεια βάρους δε συνοδεύεται από αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς η οποία θα αποτελέσει και το κλειδί στη διατήρηση του σωματικού στόχου, αλλά και θα προετοιμάσει το σώμα για μία υγιή κύηση (ας μην ξεχνάμε πως το σώμα μιας γυναίκας θα πρέπει να προετοιμαστεί και να εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να παρέχει την πιο ασφαλή κύηση στο έμβρυο).  

 

Από τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει η ανάγκη της συνεργασίας με τον ειδικό σε θέματα ρύθμισης του σωματικού βάρους και της κατάλληλης θρέψης του οργανισμού. Με τη βοήθεια του διαιτολόγουδιατροφολόγου μπορεί να εντοπιστούν όλοι οι επιβαρυντικοί για τη ρύθμιση του βάρους παράγοντες και να επιτευχθεί η σταδιακή και ασφαλής αύξηση ή μείωση του βάρους (ανάλογα με το ζητούμενο). 
Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, φτιάξτε τη δική σας ομάδα και δουλέψτε σωστά για να επιτύχετε το καλύτερο με τον πιο ασφαλή τρόπο.  

 

Πωλίνα Γιαννιώτη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
MSc Εφαρμοσμένη Διατροφή στη Δημόσια Υγεία, ΑΠΘ