fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

«Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε;»

1 στα 6 μωρά που γεννιούνται ζωντανά -δηλαδή περίπου 20 εκατομμύρια- έχουν υποστεί την επίδραση υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) κατά την εγκυμοσύνη. Το ήξερες αυτό; Πιθανόν όχι. Όπως πιθανόν να μην γνωρίζεις και τα παρακάτω:  

  • 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) ζουν με τον Διαβήτη. 
  • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον Διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045 
  • 1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη, παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα πάσχει από Διαβήτη τύπου 2 και 50% των ατόμων με Διαβήτη δεν έχουν διαγνωσθεί. 
  • Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 
  • Τα 2/3 των ατόμων με Διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό.  
  • Ο Διαβήτης προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους το έτος 2019. 
  • Ο Διαβήτης ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας ύψους τουλάχιστον 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 – 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
  • Ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έως 50% των ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 ζούσαν με τον Διαβήτη. 

 

Αυτά τα στοιχεία αναφέρει το Ιnternational Diabetes Federation (IDF) και με αφορμή αυτά προέκυψε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ). 

H ενημερωτική εκστρατεία της ΕΔΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021 περιλαμβάνει ένα video (διάρκειας 40”), το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα, μετά την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), καθώς και ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικός οδηγός Εκστρατείας για τον Διαβήτη), το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ https://www.ede.gr/ 

 

Πρωταγωνιστής του spot και «πρεσβευτής» της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΔΕ είναι ο ηθοποιός Νίκος Κουρής, ο οποίος με τρόπο άμεσο και παραστατικό μεταφέρει το μήνυμα «Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε; Ζητάμε τη βοήθεια του γιατρού μας, ακολουθούμε την αγωγή μας και έναν υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά κάνουμε το εμβόλιο», καθώς και ο ίδιος ζει με τον Διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 13 ετών.  

 

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην ενημερωτική εκστρατεία της ΕΔΕ,  ο κ. Κουρής τόνισε «θεώρησα χρέος μου να λάβω μέρος σε αυτήν την προσπάθεια γιατί είμαι και εγώ διαβητικός. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με τον Διαβήτη. Γνωρίζω, όμως, και πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όλοι εμείς, όταν αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισής του. Κάνω μια δύσκολη και πολύ απαιτητική δουλειά. Τα έχω καταφέρει και συνεχίζω να τα καταφέρνω. Για εμένα ο Διαβήτης είναι μια εξίσωση που περιλαμβάνει τη διατροφή, τη θεραπεία και κυρίως την καλή ψυχολογία. Με την υπεύθυνη διαχείριση αυτής της έλλειψης (ινσουλίνη), δεν υπάρχει στα αλήθεια τίποτα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να φανταστούμε και να μην το πετύχουμε».  

 

Η Πρόεδρος της ΕΔΕΜαυρογιαννάκη Αναστασία, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β’ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Α. «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.», τόνισε ότι αν και έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση. Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με Διαβήτη δεν το γνωρίζει, ενώ ένα στα πέντε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με Σακχαρώδη Διαβήτη, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι αρρύθμιστοι». Επίσης, η Πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ μέσω του εμβολιασμού, καθώς είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις«Περίπου το 1/3 των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2, τα άτομα αυτά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα βασικά συστατικά της φροντίδας υγείας, που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, στον αυτοέλεγχο των σακχάρων αίματος, στη σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση – ψυχολογική υποστήριξη».  

 

Στις  χρόνιες επιπλοκές και τη σημασία της σωστής διαχείρισης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρο- & μακρο-αγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα. Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκίαδιακοπή καπνίσματος). Για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη κρίνονται αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση». Επίσης ο κ. Μακρυλάκης αναφέρθηκε στις παροχές που η Πολιτεία ήδη προσφέρει προς τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης παροχών, όπως η έγκριση εφαρμογής νέων καινοτόμων θεραπειών (υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου σε πραγματικό χρόνο (real-time), η άμεση επανέναρξη της στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων-Ιατρείων με εκπαιδευόμενους ιατρούς, η συνεχής εκπαίδευση των ιατρών, η δημιουργία εκπαιδευτών Διαβήτη (Diabetes Educators), καθώς και αξιόπιστου μητρώου Διαβήτη. 

 

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021, στηρίζουν οι εταιρείες: Pfizer,  Βoehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε..