fbpx
Επιλογή Σελίδας

   

Οι γεννήσεις από μεγαλύτερες γυναίκες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αύξηση του μέσου όρο ηλικίας τεκνοποίησης στις γυναίκες και την αύξηση θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Παρόλο που η περίοδος μετά τα πενήντα για τις γυναίκες είναι μια ηλικία κατά την οποία πολλές αρχίζουν να απολαμβάνουν την ελευθερία του να έχουν μεγαλύτερα παιδιά – ή τις επιλογές τους χωρίς παιδιά – και να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να επιστρέψουν στο γυμναστήριο, να κάνουν σχέσεις και να ανησυχούν για τις συντάξεις τους, σύμφωνα με τοΓραφείο Εθνικών Στατιστικών(ΟΝS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγουν για πολλούς και διάφορους λόγους να γίνουν ή να ξαναγίνουν μητέρες στη μέση ηλικία. 

 

Πόσες γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν γεννήσει στην Αγγλία 

Ενώ οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες – μόλις το 0,04% όλων των γεννήσεων στην Αγγλία από το 2019 έως το 2012 – ο αριθμός τους αναμφισβήτητα αυξάνεται. Υπήρξαν 824 νέες μητέρες ηλικίας άνω των 50 ετών κατά την περίοδο αυτή, από 701 τα τρία προηγούμενα χρόνια, αύξηση 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ONS. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από την Guardian, μεταξύ 2016-18 και 2019-21 σημειώθηκε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών που γέννησαν στηνΑγγλία. Την περίοδο 2019-21 γέννησαν επτά γυναίκες άνω των 60 ετών, με δύο από αυτές άνω των 65 ετών. 

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η τηλεοπτική παρουσιάστρια Victoria Coren Mitchell, 51 ετών, και ο ηθοποιός σύζυγός της, David Mitchell, 49 ετών, καλωσόρισαν ένα δεύτερο παιδί ενώ η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Tana Ramsay, 49 ετών, σύζυγος του διάσημου σεφ, Gordon, γέννησε το έκτο παιδί τους. 

Όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης προς τις γυναίκες που γεννούν αργότερα.  

 

Τι κίνδυνοι υπάρχουν; 

Ενώ οι έγκυες γυναίκες άνω των 40 ετών δεν αναφέρονται πλέον ως «γηριατρικές» στο NHS, υπάρχουν καλά τεκμηριωμένοι υψηλότεροι κίνδυνοι επιπλοκών σε αυτή την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του διαβήτη, της προεκλαμψίας και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τοNational Childbirth Trust. Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν επίσης υψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα μωρά τους, όπως τα σύνδρομα Down, Edwards και Patau. 

Ωστόσο, η Clare Murphy, διευθύνουσα σύμβουλος τηςΒρετανικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Εγκυμοσύνης(BPAS), δήλωσε ότι οι ιατρικοί κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τα οφέλη της δημιουργίας οικογένειες στις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Επισημαίνει επίσης ότι:  

«Παρόλο που ο κόσμος ανησυχεί ότι τα περιστατικά μεγαλύτερων γυναικών που γίνονται μητέρες παραπλανούν κατά κάποιο τρόπο τις νεότερες, ώστε να πιστεύουν ότι το αναπαραγωγικό τους παράθυρο είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι γενικά καλά ενημερωμένες για το παράθυρο γονιμότητάς τους και ότι οι λόγοι για την καθυστέρηση στην τεκνοποίηση δεν είναι η άγνοια ή η εμπιστοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά κάποια πολύ πραγματικά εμπόδια, όπως η εύρεση κατάλληλου συντρόφου για τη δημιουργία οικογένειας σήμερα».