fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Με τη γενετική εξέταση σχεδόνχιλίων εμβρύων, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του London Women’s Clinic κατάφεραν να έχουν μια καλύτερη πρόγνωση της τύχης των εμβρύων που προκύπτουν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά έμβρυα που μελετήθηκαν οδηγήθηκαν σε αναπτυξιακή διακοπή λόγω γενετικών ανωμαλιών στην πρώιμη ανάπτυξη μετά την εμβρυομεταφορά τους.
Η έρευνα επίσης έριξε περισσότερο φως στο τι ακριβώς συμβαίνει στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης που προκύπτει με φυσικό τρόπο, διαπιστώνοντας ότι η διακοπή της εμβρυϊκής ανάπτυξης ισχύει και στη φυσική σύλληψη και γι’ αυτό χρειάζονται κατά μέσο όρο αρκετοί ή περισσότεροι μήνες για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, ακόμα κι όταν δεν έχει πρόβλημα γονιμότητας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rajiv McCoy, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε τα εξής:
«Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι στις περισσότερες συλλήψεις εμβρύων δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον σχηματισμό ωαρίων, αλλά προκύπτουν στην πορεία σφάλματα που συμβαίνουν στις κυτταρικές διαιρέσεις μετά τη γονιμοποίηση. Το γεγονός ότι αυτά τα λάθη δεν προέρχονται από το ωάριο υποδηλώνει ότι ίσως θα μπορούσαν να μετριαστούν αν αλλάξουμε κάποιες πεπατημένες στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τώρα. Ο γενετικός έλεγχος, για παράδειγμα, γίνεται συνήθως μόνο σε έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης που επιβιώνουν προκειμένου να αποφασιστεί ποιο έμβρυο θα μεταφερθεί στη μήτρα. Στην πραγματικότητα, για να καταλάβουμε καλύτερα τι επιτρέπει σε αυτά τα έμβρυα να επιβιώσουν, θα πρέπει να εξετάσουμε και όλα τα άλλα έμβρυα».
Ανευπλοειδία: ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης αναπαραγωγής
Τα ευρήματα της έρευνας που πρόκειται να δημοσιευθεί στο Genome Medicine, αποκάλυψαν πως, ενώ ορισμένα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσονται σωστά, καθώς ξεκινά η κυτταρική διαίρεση, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν τα γονίδια του εμβρύου, πράγμα που μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή του. Τα ανθρώπινα έμβρυα κατά την πρώιμη ανάπτυξη βιώνουν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά κέρδους και απώλειας χρωμοσωμάτων, γνωστά ως ανευπλοειδία. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει την ανευπλοειδία εδώ και δεκαετίες εξετάζοντας έμβρυα που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση και έχουν διαπιστώσει ότι ο ίδιος μηχανισμός οδηγεί σε απώλεια εγκυμοσύνης σε γυναίκες που έχουν συλλάβει με φυσικό τρόπο. «Επειδή η ανευπλοειδία είναι σπάνια σε πολλά άλλα είδη, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η απώλεια εγκυμοσύνης και η αποβολή είναι τόσο συχνές στους ανθρώπους», εξηγεί ο McCoy.

Τι πρόκειται να εξετάσουν οι ερευνητές στο μέλλον;
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πρόσθετες δοκιμές σε συγκεκριμένα κύτταρα από συλληφθέντα έμβρυα για να εντοπίσουν εάν οι μη φυσιολογικές κυτταρικές διαιρέσεις συνδέονται με τη μητρική ή πατρική γενετική. Θέλουν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα εάν παράγοντες όπως η χημική σύνθεση στο μέσο καλλιέργειας των εμβρύων θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.
«Μελετώντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κατανοήσουμε καλύτερα τον μηχανισμό που προκαλεί διακοπή της εμβρυϊκής ανάπτυξης, έτσι ώστε να προβούμε σε κατάλληλες αλλαγές στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την πρόληψή της», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Summers, Ιατρός Αναπαραγωγής στο London Women’s Clinic.