fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

 

Η πανδημία οδήγησε σε υποδιάγνωση του καρκίνου 

Η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς με καρκίνο, τόνισε η Αμάντα Ψυρρή, ESMO Nomination Committee Chair, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Cancer Week.  

Οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούμενοι την Covid-19 απέφυγαν να δουν τον γιατρό τους με αποτέλεσμα να έχουμε υποδιάγνωση ή θανάτους διότι ο καρκίνος  διαγνώσθηκε σε προχωρημένα στάδια. Όπως τονίστηκε, οι γιατροί είδαν 1,5 εκατ. λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, 100 εκατομμύρια προσυμπτωματικοί έλεγχοι δεν έγιναν λόγω της πανδημίας, 1 εκατ. ασθενείς δεν είχαν ιατρική φροντίδα ή είχαν μεγάλη καθυστέρηση στο να τους δει γιατρός. Ένας στους δύο ασθενείς δεν χειρουργήθηκαν εγκαίρως ή δεν έλαβε τη χημειοθεραπεία του, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς δεν την λαμβάνει ακόμα. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ασυμπτωματικών λοιμώξεων με κορονοϊό σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς είναι πιο ευαίσθητοι και έχουν πολλές συν-νοσηρότητες.  

Οι επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση και συσσώρευση διαγνώσεων νέων περιπτώσεων καρκίνου, καθώς και εμφάνιση περιπτώσεων που μπορούν να αποφευχθούν, επηρεάζοντας τη θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021, σε 87 εκατ. περιστατικά με κορονοϊό είχαμε 1,9 εκατ. θανάτους. Επίσης το 2020 είχαμε 19,3 εκατ. νέες διαγνώσεις καρκίνου εκ των οποίων τα 4,4 εκατ. είναι στην Ευρώπη.