Η HOPEgenesis είναι μία ελληνική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Στόχος της HOPEgenesis είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων στην Ελλάδα.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται σε λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
Αποστολή της οργάνωσης είναι να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, εντελώς δωρεάν στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες .
Η ΗΟPEgenesis, τη δεδομένη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 400 απομακρυσμένες περιοχές (αναλυτικά βλ. εδώ:
https://www.hopegenesis.org/el/placeshope_help/).
Συνεργάζεται με 27 ιατρικά κέντρα (δημόσια και ιδιωτικά) σε Αθήνα και περιφέρεια, και την ιατρική της ομάδα απαρτίζουν 80 (και πλέον) ιατροί, μαίες και άλλοι επαγγελματίες υγείας, που δραστηριοποιούνται σε 15 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Επιπλέον, η HOPEgenesis, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, παρέχει υπηρεσίες θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά, στοχεύοντας έτσι στην κάλυψη αναγκών των γυναικών που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Η πρόσθετη αυτή δράση συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της.
Η ΗΟPEgenesis στηρίζει το έργο της βασιζόμενη σε 6 πυλώνες δράσης:
α. Τη δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής και μαιευτικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών νησιών και απομονωμένων περιοχών, που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
β. Την προσφορά, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα,
δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά.
γ. Τη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς για τη διεξαγωγή αντίστοιχων μελετών και την εκπόνηση ερευνών με σκοπό τη στοιχειοθέτηση του προβλήματος και την εύρεση των λύσεων του.
δ. Τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εκπαίδευση των φορέων για τους λόγους και τις συνέπειες της υπογεννητικότητας.
ε. Την απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων του προγράμματος μέσω πρωτοπόρων εφαρμογών εξατομικευμένης τηλεϊατρικής.
στ. Τον σχεδιασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικογένειας και των δομών υποστήριξής της, όπως:
· Πιλοτικά προγράμματα κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας στις περιοχές δράσης της οργάνωσης.
· Πιλοτικό πρόγραμμα “Ο παππούς και η γιαγιά της γειτονιάς” σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
· Πιλοτικό Πρόγραμμα “Αναγέννηση” που αφορά τις ακριτικές περιοχές Αντικυθήρων, Γαύδου, Καστελλορίζου, Διαποντίων Νήσων (Οθωνοί, Ερεικούσσα, Μαθράκι) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και του γηγενούς πληθυσμού.
Σε συνεργασία με το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, εκπονήθηκε μια μελέτη που καταγράφει τους λόγους της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα -ανά γεωγραφική περιοχή-, τα ποικίλα αίτια και τους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Με τον τρόπο αυτό, αναδύθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγκυρα και επιστημονικά (evidence-based research), όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προβλήματος της υπογεννητικότητας, τα οποία ποικίλουν.
Πραγματοποιείται επίσης, σε συνεργασία με την Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μελέτη, η οποία αφορά την κοινωνική προέκταση του μείζονος προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται η μελέτη αυτή, αφορούν τη γνώση των νέων σχετικά με τη φθίνουσα αναπαραγωγική ικανότητα με την πρόοδο της ηλικίας και πώς αυτή επηρεάζει την πορεία της ζωής τους και κατ’επέκταση τον αριθμό γεννήσεων.
Η έρευνα πραγματοποιείται σε μεγάλο ηλικιακό και μορφωτικό εύρος και θα αναδείξει τη σχέση της υπογονιμότητας με την υπογεννητικότητα στη χώρα μας.
Παράλληλα, η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης φορέων για το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου του 2019, η HOPEgenesis συνδιοργάνωσε το συνέδριο με τίτλο «Economist Forum» για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα, στο οποίο παρευρέθηκαν εκλεκτοί ομιλητές και προσκεκλημένοι. Το δημογραφικό ζήτημα της Ελλάδας αφορά τον καθένα μας και μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων και την εύρεση πολυπαραγοντικών λύσεων μπορεί να ανατραπεί αυτή η δημογραφική κρίση. Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. (Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ: http://www.hazliseconomist.com/en/press_release/THE_DEMOGRAPHIC_CRISIS_IN_GREECE)
Πρόσφατα, η HOPEgenesis βραβεύθηκε ως ΜΚΟ της Χρονιάς στα Social Responsibility Awards 2020, όπως και στην ενότητα Bravo Society των Bravo Sustainability Awards 2019 για τις πρακτικές της που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τις ίσες ευκαιρίες, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ανάπτυξη προγραμμάτων Υγείας & Ασφάλειας με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη συμβολή της στην άμβλυνση ουσιωδών κοινωνικών προβλημάτων.
Τον Μάιο του 2019, η οργάνωση, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, τιμήθηκε από το Hellenic Initiative (ΤΗΙ) για το έργο και την προσφορά της. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2018, κατέλαβε το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων, σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών.