Άσκηση και γονιμότητα
Η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα. Η υπογονιμότητα αποτελεί μια δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση που αφορά όλο και περισσότερα ζευγάρια στη σημερινή εποχή.
Η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας σε πολλά επίπεδα. Αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες που έχουν γίνει για την επίδραση της άσκησης σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα.
Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλλει στην υπογονιμότητα, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν συχνά προβλήματα με την περίοδό τους και λιγότερο συχνή ωορρηξία, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες εμφανίζουν πολλές φορές μειωμένη γονιμότητα λόγω χαμηλής ποιότητας σπέρματος. Η παχυσαρκία και στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον συνδυασμό σωματικής άσκησης και ρύθμισης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με την κατάλληλη διατροφή. Ο ΔΜΣ σχετίζεται με το ύψος και το βάρος κάθε ατόμου και ιδανικά πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στο 19 και το 24 (μπορείτε να βρείτε δωρεάν υπολογιστές –calculators– στον διαδίκτυο για να μάθετε ποιος είναι ο δικός σας ΔΜΣ).
Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), που συχνά προκαλεί ακανόνιστες περιόδους, απουσία ωορρηξίας και υπογονιμότητα. Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που πάσχουν από ΣΠΩ και ακολουθούν μια τακτική – ήπιας έντασης- άσκηση, μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα της ωορρηξίας τους, καθιστώντας πιθανότερη μία εγκυμοσύνη.
Επίσης, το έντονο στρες, η κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές παθήσεις που μπορεί να προκληθούν από – ή να χειροτερεύσουν με – την υπογονιμότητα, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα σύλληψης. Πέρα από τα γνωστά οφέλη της στο σώμα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ειδικές ορμόνες (ενδορφίνες) που βελτιώνουν τη διάθεση και προωθούν την ψυχική ευεξία. Αυτός είναι ένας έμμεσος, αλλά πολύ σημαντικός τρόπος μέσω του οποίου η άσκηση μπορεί και να τονώσει την ψυχολογία, αλλά και να ενισχύσει τη γονιμότητα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ
Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, συνιστάται μια μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Αθλητικές δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, η yoga, οι pilates και o χορός είναι κάποιες πολύ καλές επιλογές, καθώς και η κηπουρική ως μια πιο χαλαρή ενασχόληση. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το τρέξιμο, την κολύμβηση και την ποδηλασία στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αρκεί πρώτα να πάρετε την έγκριση του γιατρού σας.
Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε ασκήσεις μέτριας έντασης για περίπου 40 λεπτά κάθε μέρα για να βελτιώσουν την υγεία τους και να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.
Χρειάζεται, όμως, και λίγη προσοχή:
Σε καμία περίπτωση δε θα ήταν φρόνιμο να γίνετε υπερβολικοί. Η σωματική άσκηση είναι γενικά πολύ ωφέλιμη, αλλά οι ασκήσεις υψηλής έντασης και διάρκειας μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι γνωστό π.χ. ότι η πολύ έντονη άσκηση στη γυναίκα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο της και προβλήματα στην ωορρηξία της. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο τύπος και ο βαθμός της άσκησης μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και μόνο οι ειδικοί μπορούν να δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές άσκησης για τον καθένα ξεχωριστά, καθώς το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε ασκούμενο με βάση το σωματότυπο, την κατάσταση της υγείας του και το αθλητικό του επίπεδο, καθώς και τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Τέλος, να θυμάστε ότι η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που σας αρέσει να κάνετε, ταιριάζει με την καθημερινότητά σας και μπορείτε να τη συνεχίσετε σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχει κανένα νόημα αν ξεκινήσετε μια συγκεκριμένη άσκηση που είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία, εάν δεν ικανοποιεί εσάς τους ίδιους ή δε σας βολεύει να την κάνετε. Είναι σίγουρο ότι θα τα παρατήσετε γρήγορα και δεν θα έχετε κανένα όφελος.
Γι’ αυτό γυμναστείτε έξυπνα!
Ελένη Πετρουλάκη
Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπιτζούνη, Καθηγητή φυσικής αγωγής και κατόχου MSc στην Άσκηση και Υγεία.