H Δρ. Κύρου Δήµητρα MD, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Εξειδίκευση στη διερεύνηση της Υπογονιµότητας και την Υποβοηθούµενη Αναπαραγωγή
Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά ενός ή δύο εμβρύων στη μήτρα προκειμένου να εμφυτευθούν και να δώσουν εγκυμοσύνη. Αφού ολοκληρωθεί η εμβρυομεταφορά, είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι να περιμένει τις επόμενες ημέρες, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένη.
Οι πρώτες ώρες και μέρες
Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα παραμένει στο κέντρο εξωσωματικής για περίπου 30 λεπτά. Την ίδια ημέρα επιστρέφει στο σπίτι και στις δραστηριότητες της, αλλά η καθημερινή ξεκούραση είναι απαραίτητη, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
Τα έμβρυα εμφυτεύονται στη μήτρα περίπου 1-2 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά όταν πρόκειται για βλαστοκύστες (έμβρυα 5ης μέρας) και περίπου 4-5 ημέρες μετά όταν πρόκειται για έμβρυα 2ης ή 3ης μέρας.
Τις πρώτες ημέρες μετά από μία εμβρυομεταφορά, συνιστάται η αποφυγή της έντονης άσκησης, της ψυχικής έντασης, καθώς και της σεξουαλικής επαφής.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με τη λήψη φαρμάκων που σχετίζονται με την εξωσωματική.
Για τυχόν άλλα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε (π.χ. αναλγητικά), καλό θα ήταν να έρθετε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Πιθανά συμπτώματα μετά την εμβρυομεταφορά
Πολλές φορές μετά την εμβρυομεταφορά οι γυναίκες μπορεί να νιώσουν ήπιες κράμπες ή να δουν και καφέ ή ροζ κολπικά υγρά. Συχνά εμφανίζονται και συμ- πτώματα παρόμοια με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή την εγκυμοσύνη, όπως ναυτία, κόπωση και ευαισθησία στο στήθος.
Παρόλο που κάποιες γυναίκες μπορεί να θεωρήσουν τα συμπτώματα αυτά απόδειξη εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στο φαρμακευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται.
“Και αν πρέπει να ταξιδέψω μετά από την εμβρυομεταφορά;”
Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ταξίδι μετά την εμβρυομεταφορά, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό. Εάν ο γιατρός σας το εγκρίνει, μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να τηρείτε τις οδηγίες που σας δίνονται, όπως η λήψη φαρμάκων και οι συμβουλές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Κάθε γυναίκα έχει μοναδικές ανάγκες και επικοινωνώντας στενά με τον γιατρό της, μπορεί να διασφαλίσει ότι ακολουθεί το κατάλληλο εξατομικευμένο πρωτόκολλο φροντίδας που ταιριάζει στην ίδια και τη δική της περίπτωση.
Ανησυχίες και ψυχολογική υποστήριξη
Οι πρώτες εβδομάδες μετά από μία εμβρυομεταφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες από ψυχολογική άποψη, καθώς η αναμονή για τα αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει έντονη ανησυχία και άγχος. Σε αυτήν τη φάση, η ψυχολογική υποστήριξη, ακόμα και από επαγγελματία ειδικό, είναι ζωτικής σημασίας.
Επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης
10-14 ημέρες μετά από μία εμβρυομεταφορά, γίνεται μέσω αιμοληψίας η εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης, η οποία θα σας δώσει την απάντηση σχετικά με το εάν είστε έγκυος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη και να ελεγχθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.
Αυτά είναι υπέροχα νέα, αλλά το ταξίδι της εγκυμοσύνης μόλις ξεκινά! Θα πρέπει να παραμείνετε σε επαφή με τον γιατρό, ώστε να συνεχίσετε την φαρ- μακευτική αγωγή για λίγο καιρό ακόμη, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στο επόμενο στάδιο, θα ξεκινήσει η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.
«Κι αν το αποτέλεσμα της χοριακής είναι αρνητικό;»
Σε περίπτωση που η εμβρυομεταφορά δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η συζήτηση με τον γιατρό είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν τα πιθανά αίτια της αρνητικής χοριακής.
Αυτή η συζήτηση αποφεύγεται από κάποια ζευγάρια, επειδή θεωρείται δύσκολη για ψυχολογικούς λόγους. Από άλλους μπορεί να αποφεύγεται επειδή θεωρείται μικρής σημασίας, αφού το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ο εντοπισμός των πιθανών αιτίων μιας αρνητική χοριακής μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό των επόμενων προσπαθειών και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας την επόμενη φορά.
Συμπερασματικά, η εμβρυομεταφορά είναι μια διαδικασία γεμάτη προσδοκίες και ανησυχίες, φέρνει μαζί της ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και πιθανές προκλήσεις. Η επαφή και η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη για ένα ευτυχές αποτέλεσμα!
Δρ. Κύρου Δήµητρα MD, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Εξειδίκευση στη διερεύνηση της Υπογονιµότητας και την Υποβοηθούµενη Αναπαραγωγή