fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει πιο παχύσαρκοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine εντόπισε συσχετισμούς μεταξύ του βάρους της μητέρας και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Στην εν λόγω μελέτη συνδυάστηκαν δεδομένα από περισσότερες από 400.000 μητέρες από 14 μελέτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο στόχος της μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ήταν να προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα την επίδραση του υψηλότερου βάρους των μητέρων σε ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των μητέρων, καθώς είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτίμησης ενός υγιούς βάρους.

 

Ποιες επιπλοκές εγκυμοσύνης σχετίζονται με το αυξημένο βάρος

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ των μητέρων έχει αντίκτυπο σε 14 από τις 20 επιπλοκές της εγκυμοσύνης που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, της προεκλαμψίας, του διαβήτη εγκυμοσύνης και των επιπλοκών του τοκετού, όπως η ανάγκη καισαρικής τομής ή πρόκλησης τοκετού, η ύπαρξη βαρύτερων μωρών και η εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Για παράδειγμα, για

Tκάθε ένα kg/m2 αύξηση του μητρικού ΔΜΣ, υπήρχε 10% αυξημένος κίνδυνος προεκλαμψίας.

Η Deborah Lawlor, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ωστόσο επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η έρευνα δείχνει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ των μητέρων δεν φάνηκε να επηρεάζει την κατάθλιψη. Η μελέτη παρατήρησε επίσης αντικρουόμενα αποτελέσματα για αποβολές, θνησιγένεια και πρόωρους τοκετούς, υποδεικνύοντας ότι αυτά απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση σε μελλοντικές μελέτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι μητέρες με υψηλότερο ΔΜΣ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή χαμηλού βάρους γέννησης μωρών. Για παράδειγμα, για κάθε ένα kg/m2 αύξηση του μητρικού ΔΜΣ, υπήρχε 4% μειωμένος κίνδυνος να έχει ένα μωρό χαμηλό βάρος γέννησης.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα για την έρευνα είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών για σπάνιες επιπλοκές με τη συμμετοχή γυναικών από διαφορετικούς πληθυσμούς, εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Η κατανόηση του αντίκτυπου του βάρους της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη στην εγκυμοσύνη και την περιγεννητική υγεία είναι το κλειδί για την παροχή συμβουλών σε μελλοντικές πολιτικές και τη διασφάλιση ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν μια υγιή ζωή», δήλωσε μια ακόμα από τους επικεφαλής της μελέτης, η Δρ. Carolina Borges, Vice-Chancellor’s Fellow στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Βασικός στόχων των ερευνών είναι η υποστήριξη των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ώστε να έχουν ένα υγιές βάρος, πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών της εγκυμοσύνης.