Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και έχει ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον οργανισμό του ανθρώπου και επομένως στο σχηματισμό και την υγεία των οστών, των δοντιών και των χόνδρων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι λειτουργεί και σαν ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα έχει έναν υποδοχέα για να την υποδεχτεί. Με αυτήν της την ιδιότητα μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Οι δυο μορφές της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D εμφανίζεται σε δύο μορφές: βιταμίνη D2, η οποία υπάρχει σε μικρό αριθμό τροφίμων και βιταμίνη D3, η οποία σχηματίζεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τόσο η D2 όσο και η D3 μετατρέπονται σε μια ενεργή μορφή που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Οι άνθρωποι επομένως χρειάζονται ποικίλους βαθμούς βιταμίνης D, ανάλογα με και τη διατροφή τους και το πού ζουν.
Ποιες τροφές μας παρέχουν βιταμίνη D;
Κρόκος αυγού, μανιτάρια, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, γάλα (και γαλακτοκομικά προϊόντα), τόνος, μπακαλιάρος. Το βούτυρο είναι επίσης μια καλή πηγή. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα στο εμπόριο όπως γαλακτοκομικά, χυμοί και δημητριακά που αναφέρονται ως «εμπλουτισμένα με βιταμίνη D».
Ο ρόλος του ήλιου
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D – 80% έως 90% αυτού που παίρνει το σώμα – λαμβάνεται μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.
Γι’ αυτό η βιταμίνη D αναφέρεται συχνά ως η «βιταμίνη του ήλιου», καθώς το φως του ήλιου είναι απαραίτητο για τη σύνθεση αυτής της βιταμίνης, η οποία παράγεται κάτω από το δέρμα μετά την έκθεση στο ηλιακό φως.
Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D
- Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων
- Βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τη βιταμίνη Α
- Απαιτείται για την υγεία των δοντιών και των οστών
- Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του φωσφόρου και του ασβεστίου
- Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών
- Συντελεί στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών
- Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Πώς επηρεάζει τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα
Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται τόσο με ενισχυμένη γονιμότητα όσο και με υγιή εγκυμοσύνη στις γυναίκες.
Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες για την ενεργό μορφή της βιταμίνης D (καλσιτριόλη) στη γυναικεία αναπαραγωγή. Όταν η καλσιτριόλη συνδέεται με τον υποδοχέα της, μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια που παράγουν οιστρογόνα. Καθώς το έμβρυο εισέρχεται στην κοιλότητα της μήτρας, λίγο πριν από την εμφύτευση, το ενδομήτριο ανταποκρίνεται παράγοντας καλσιτριόλη ενδυναμώνοντας την εμφύτευση. Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη της κύησης και της υπέρτασης. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης ανακαλύψει ότι επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 30 ng / mL ή παραπάνω συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, διερευνήθηκε εάν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τον αριθμό των γεννήσεων μεταξύ των γυναικών που λαμβάνουν θεραπείες γονιμότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες με επίπεδα άνω των 30 ng / mL είχαν υψηλότερα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων από εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Στους άνδρες, τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με την ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εάν ένας άνδρας έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, τότε υπάρχει θετική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος, τις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και τη γονιμότητά του.
Τι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Οι άνθρωποι που καλύπτουν το δέρμα τους, όπως οι ηλικιωμένοι, ή που σπάνια βγαίνουν έξω στο φως λόγω καθιστικής ζωής και εργασίας στο γραφείο, μπορεί να έχουν ανεπάρκεια. Όσοι ζουν σε ψυχρά κλίματα (ή μακριά από τον Ισημερινό) ή σε αστικές περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Λόγω της αδυναμίας των νεφρών να μετατρέψουν τη βιταμίνη D, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο διατρέχουν επίσης κίνδυνο ανεπάρκειας.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας;
Ραχίτιδα, συχνές λοιμώξεις, τριχόπτωση, οστεοπόρωση, τερηδόνα, κόπωση, οστικός πόνος, εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία.
Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D;
Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να μάθετε αν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι κάνοντας μια εξέταση αίματος. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ανεπάρκεια, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει στην ενίσχυση του οργανισμού με τα κατάλληλα για την περίπτωσή σας συμπληρώματα διατροφής