fbpx
Επιλογή Σελίδας

 

Σε ποια χώρα ο ένας στους 10 είναι 80 ετών και άνω

Για πρώτη φορά, περισσότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους στην Ιαπωνία είναι τώρα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Τα εθνικά στατιστικά στοιχεία της Ιαπωνίας έδειξαν επίσης ότι περίπου το 29% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η Ιαπωνία, που έχει 125 εκατομμύρια κατοίκους, είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, που σύμφωνα με το ΟΗΕ υπολογίζεται με την καταγραφή ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,5% στην Ιταλία και σε 23,6% στη Φινλανδία, οι οποίες κατέχουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στην Ιαπωνία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 34,8% του πληθυσμού έως το 2040, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

H Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο

Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών της Ιαπωνίας, αλλά αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο και εδώ και καιρό αγωνίζεται για το πώς να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στις λιγότερες γεννήσεις και το αυξανόμενο νούμερο γήρανσης του πληθυσμού της.

Στη χώρα εκτιμάται ότι γεννήθηκαν λιγότερα από 800.000 μωρά πέρυσι – ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι γεννήσεις στα αρχεία τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970 ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο όριο να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων.

 

Γιατί όμως;

Παρόλο που στην Ιαπωνία το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων είναι από τα υψηλότερα στις ανεπτυγμένες χώρες, με τους εργαζόμενους ηλικίας 65 ετών και άνω να αποτελούν περισσότερο από το 13% του εθνικού εργατικού δυναμικού, αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να ελαφρύνει το βάρος για δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης των ηλικιωμένων κατοίκων, που είναι διαρκώς αυξανόμενες.

Οι προσπάθειες πάντως του κράτους για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων έχουν σημειώσει μια μικρή επιτυχία τον τελευταίο καιρό, παρά το αυξανόμενο κόστος ζωής και των εμφανώς πολλών ωρών εργασίας, που φαίνεται να είναι οι κύριες αιτίες που οι Ιάπωνες καθυστερούν την τεκνοποίηση.

Σε ποιες άλλες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν παρόμοια πρόκληση

Έκτος όμως από την Ιαπωνία κι άλλες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις.

Πέρυσι ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα ανέφερε το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.