fbpx
Επιλογή Σελίδας
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.MeD.Sc PhD 
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Η έκφραση «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι τυχαία. Το φαγητό, εκτός από απόλαυση, παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματος, το λάδι στα γρανάζια των κινητήρων του. Έτσι, όταν πρόκειται για τη γονιμότητα, η διατροφή μπαίνει δυναμικά στη συζήτηση, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των ορμονών. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και υποστηρίζει τη γενική υγεία του ατόμου και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει θετικά και τη γονιμότητά του. Η καλοκαιρινή μάλιστα περίοδος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενταχθούν στη διατροφή κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη.

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε τη λίστα καλοκαιρινών τροφών που όχι μόνο δελεάζουν τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά παρέχουν επίσης τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της γονιμότητας.

 

Μούρα: Φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αναπαραγωγική υγεία. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, βλήτα, λάχανο και μαρούλι είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο βοηθά στον καλό συγχρονισμό της ωορρηξίας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αυτά τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας.

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ δεν είναι μόνο εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σας, αλλά και ευεργετικά για τη γονιμότητα. Τα εσπεριδοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και ενισχύουν την παραγωγή ορμονών.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και Αβοκάντο: Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση της ορμονικής ανισορροπίας και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Καρύδια: Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια, είναι μια εξαιρετική επιλογή ως σνακ για την ενίσχυση της γονιμότητας. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών και στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και των ωαρίων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική αναπαραγωγική υγεία.

Ντομάτες: Αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού γνωστού για τις θετικές επιδράσεις του στην ποιότητα του σπέρματος, καθώς το προστατεύει από την βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών.

Καρπούζι: Είναι ένα από τα φρούτα που θα σας προσφέρουν ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκταση της γονιμότητας. Το καρπούζι δεν είναι μόνο ενυδατικό, αλλά και πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, οι οποίες επηρεάζουν θετικά την αναπαραγωγική υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Η προσθήκη αυτών των θρεπτικών καλοκαιρινών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία σας και να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία. Απολαύστε αυτά τα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα, φροντίζοντας παράλληλα τη γενική ευημερία σας. Θα πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι καμία δίαιτα ή διατροφή δεν μπορεί να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Για τη διάγνωση και αντιμετώπισή τους είναι σημαντικό το άτομο ή ζευγάρι με υπογονιμότητα να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας ή ειδικό γονιμότητας για να το καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του απαιτούν εξατομικευμένες λύσεις.

 

Καλοκαιρινή σαλάτα:

Νόστιμες εποχιακές συνταγές για τη διατροφή σας

Παρακάτω είναι μια εύκολη συνταγη που θα σας βοηθήσει να προσθέσετε κάποια εποχιακή ποικιλία στο ταξίδι σας για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Σαλάτα με Αγγούρι, Ντομάτα και Δυόσμο και Dressing Γιαουρτιού

Σε αυτή τη σαλάτα η παραδοσιακή μαγιονέζα αντικαθίσταται με πλήρες γιαούρτι, παρέχοντας μια πλούσια δόση ασβεστίου και πρωτεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως πιο αδύνατοι από εκείνους που επιλέγουν τις ποικιλίες χωρίς λιπαρά / χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Και όπως είναι γνωστό, η παχυσαρκία είναι εχθρός της γονιμότητας.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 1/8 φλιτζανιού (ή περισσότερα) φύλλα δυόσμου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/8 φλιτζάνι κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο αγγούρι (ή 2 μέτρια)
  • 1/2 φλιτζάνι ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση

Οδηγίες:

1.Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το κύμινο.

2.Ξεφλουδίστε και ξεσποριάστε το αγγούρι σας και τρίψτε περίπου ένα φλιτζάνι πάνω από μια χαρτοπετσέτα. Στραγγίστε την υπερβολική υγρασία τυλίγοντας με τη χαρτοπετσέτα το τριμμένο αγγούρι και πιέζοντας απαλά.

3.Ρίξτε το τριμμένο αγγούρι, τις ντομάτες σε κύβους, τα φύλλα δυόσμου σε φέτες, τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι στο μπολ σας. Ανακατέψτε καλά.

4.Σερβίρετε αμέσως ή φυλάσσετε στο ψυγείο σας έως και δύο ημέρες.

 

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.MeD.Sc PhD
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.