fbpx
Επιλογή Σελίδας

Στα πλαίσια μιας νέας μελέτης, κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου εξωσωματικής, τα έμβρυα θα αναπτύσσονται υπό συνεχή παρακολούθηση από κάμερες, οι οποίες θα εκτιμούν την κατάσταση των εμβρύων κατά τις 5 ημέρες της επώασής τους σε ειδικούς κλιβάνους. Οι κάμερες αυτές θα τραβούν φωτογραφίες κάθε 10 λεπτά, οι οποίες θα αναλύονται από ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Ivy. Η Ivy θα εξετάζει αυτές τις εικόνες και θα «βαθμολογεί» τα έμβρυα, επιλέγοντας αυτά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη, ώστε να μεταφερθούν στη μήτρα.

Το συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης των εμβρύων διαμορφώθηκε μέσω εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση χιλιάδων εικόνων αναπτυσσόμενων εμβρύων, όπου το αποτέλεσμα της εμβρυομεταφοράς ήταν γνωστό (εάν δηλαδή υπήρξε ή όχι εγκυμοσύνη). Σύμφωνα με τον Dr Peter Illingworth, που ηγείται της μελέτης, η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης έγκειται στην ανάλυση όλων των διαθέσιμων εμβρύων και στην επιλογή των καλύτερων.

Μέχρι τώρα, τα έμβρυα που πρόκειται να μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας επιλέγονται από τους εμβρυολόγους με βάση κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, ελπίζοντας ότι αυτά αντικατοπτρίζουν το κατά πόσο τα έμβρυα είναι ποιοτικά ή όχι. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι αποφάσεις για την επιλογή των καλύτερων εμβρύων θα παίρνονται από το μηχάνημα με στόχο την αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της έρευνας, οι γυναίκες που θα υποβάλλονται σε εξωσωματική θα χωρίζονται σε δύο ομάδες, όπου στη μία θα διενεργείται κλασική τεχνητή γονιμοποίηση (η επιλογή των εμβρύων θα γίνεται από τον εμβρυολόγο), ενώ στην άλλη, τα έμβρυα θα επιλέγονται μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Εν συνεχεία, τα αποτελέσματα των δύο ομάδων θα συγκριθούν με στόχο να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή μη της νέας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Norman, είναι αρκετά πιθανό ότι τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιείται για την επιλογή των εμβρύων. Ωστόσο, το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσο σήμερα διαθέτουμε τους κατάλληλους μαθηματικούς αλγόριθμους για μία τέτοια επιλογή. Προς το παρόν, ένας καλός εμβρυολόγος ίσως είναι προτιμότερος από την τεχνητή μοημοσύνη.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω δωδεκάμηνης μελέτης αναμένονται τον επόμενο χρόνο, γεγονός που πιθανότατα θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.