fbpx
Επιλογή Σελίδας

Σημαντικό μέρος του πληθυσμού διάφορων χωρών θα μειωθεί αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις, το 2064 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ανέλθει στα 9,7 δισεκατομμύρια, ωστόσο, γύρω στα τέλη του αιώνα θα μειωθεί στα 8,8 δισεκατομμύρια.

 

Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται παγκοσμίως. Σ’ αυτό έχει συμβάλει το ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν εκπαίδευση και εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, καθώς και το ότι ποικίλες μέθοδοι αντισύλληψης βρίσκονται πλέον σε ευρεία διαθεσιμότητα.

 

Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ταϊλάνδη θα δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται πάνω από 50% έως τα τέλη του αιώνα.

 

Δεν είναι όμως, προτιμότερο να υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι πάνω σ΄ έναν πλανήτη του οποίου οι πόροι εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς; Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να γεννιούνται λιγότερα παιδιά, αλλά οι τυχόν θετικές συνέπειες στο περιβάλλον θα αντισταθμιστούν από τις προκλήσεις ενός ολοένα και περισσότερο ηλικιωμένου πληθυσμού.

 

Πληθυσμοί μεγαλύτερης ηλικίας «θα δημιουργήσουν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές», υποστηρίζουν οι ειδικοί. «Ποιος θα πληρώνει φόρους σε έναν κόσμο με πολλούς συνταξιούχους; Ποιος θα πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψη των ηλικιωμένων και ποιος θα τους φροντίζει; Μήπως θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης;»

 

Δεν είναι σαφές πώς ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες πραγματικότητες. Ειδικά αφού τα όποια μέτρα έχουν δοκιμαστεί για την ενίσχυση της γεννητικότητας (μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και πατρότητας, οικονομικά κίνητρα κτλ.), δείχνουν να έχουν περιορισμένη επιτυχία μέχρι τώρα.